11 zasad zdrowego grillowania

  • Aktualności
Miasto z Wizją / 01.05.2016 / Komentarze
Jak przyrządzić grillowane posiłki, aby były nie tylko smaczne, ale i zdrowe?

W długi majowy weekend wielu Polaków przygotowuje posiłki z grilla. Jest to dobra metoda na posiłki bez dodatku tłuszczu. Zdrowe grillowanie, poza wybieraniem odpowiednich produktów, to również umiejętne przygotowanie potrawy.

1. Na mięsny posiłek z grilla najlepiej wybrać chude mięso, ryby, owoce morza (krewetki).

2. Grillować można również sery: hallumi czy tofu.

3. Mięso przed grillowaniem zamarynuj. Stanie się bardziej miękkie i skrócisz czas grillowania. Taka potrawa będzie lżej strawna oraz będzie zawierała mniej szkodliwych związków.

4. Mięso kładź na grilla, gdy jest już żar, nie ogień.

5. Koniecznie przygotuj dania z warzywami, np. grillowanego bakłażana, paprykę, cukinię czy szparagi.

6. Nie zapominaj o świeżych warzywach. Możesz je podać w formie sałatki.

7. Mięsa należy grillować na tackach aluminiowych lub folii aluminiowej. Grillowanie bezpośrednio na ruszcie powoduje, że tłuszcz kapie na żarzące się węgle i pali się, wydzielając toksyczne substancje.

8. W czasie grillowania unikać dorzucania do paleniska gazet, kartonów, sztucznych podpałek. Wydzielają się z nich niebezpieczne dla zdrowia substancje, które kumulują się w przygotowywanych potrawach.

9. Jeżeli używasz grilla węglowego, to grilluj na węglu drzewnym. Unikaj stosowania węgla z drzew iglastych, które zawierają dużą ilość żywicy. Pod wpływem działania wysokiej temperatury staje się toksyczna.

10. Do przyprawiania używaj naturalnych składników: bazylii, pieprzu, kopru. Sosy przygotuj na bazie pomidorów czy jogurtów. Uważaj na gotowe przyprawy na grilla i sosy, które w swoim składzie mogą zawierać cukier, glutaminian sodu, konserwanty.

11. Pij dużo płynów, aby nie zaburzyć procesu trawienia. Polecam wodę z dodatkiem mięty i owoców np. cytryny, limonki, malin, borówek.

Więcej porad żywieniowych oraz przepisów na smaczne i zdrowe przepisy znajdą Państwo na stronie www.napolslodko.com oraz na profilu www.facebook.com/napolslodko.

Tekst: dietetyk Anna Englisz