Dyniowy sernik z karmelem daktylowym i orzechami bez cukru

  • Aktualności
Miasto z Wizją / 18.11.2018 / Komentarze
Dietetyk Anna Englisz poleca przepis na smaczną i zdrową alternatywę dla tradycyjnych ciast

 

Dyniowy sernik z karmelem daktylowym i orzechami bez cukru



Ilość to: 12 kawałów. Wartość odżywcza i wymienniki 1 kawałka to: WW = 1.94 WBT = 1.86, kcal = 243.58, węglowodany z błonnikiem = 18.9g, błonnik = 0.86g, białko = 4.57g, tłuszcz = 18.53g, suma wymienników (WM) = 3.66, w tym procent WBT = 51

Składniki:
Spód:
    100g dowolnych ciastek bez cukru
    50g masła lub oleju kokosowego

Masa:
    opakowanie (250g) serka mascarpone
    1 opakowanie naturalnego serka bez cukru (150g)
    2 całe jaja
    ½ szklanki ksylitlu lub erytrolu (100g)
    ½ łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
    2 niepełne szklanki puree z dyni bez cukru (180g)
    2 łyżki mąki ziemniaczanej lub jasnego budyniu bez cukru (40g)

Karmel daktylowy:
    mała garść suszonych daktyli bez pestek (25g)
    1/3 szklanki mleka (ok 70ml)
    ¼ łyżeczki skórki startej z pomarańczy
    przyprawy: cynamon, imbir mielony, kardamon, gałka muszkatołowa

Dodatki:
    garść orzechów włoskich (50g)

Wykonanie:
Spód:
• Ciastka bardzo dokładnie rozdrobnij.
• Masło lub olej kokosowy rozpuść i dodaj do rozdrobnionych ciastek, wymieszaj.
• Piekarnik rozgrzej do 170 st. C i podpiecz spód ciasta przez 5 minut.

Masa:
• Jaja zmiksuj z ksylitolem lub erytrolem.
• Do masy jajecznej dodawaj po łyżce serka mascarpone, następnie serka białego i mieszaj.
• Do masy serowej dodaj puree z dyni oraz skórkę z pomarańczy i wymieszaj.
• Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną lub budyń, wymieszaj.
• Na podpieczony spód wylej masę serową i wstaw do gorącego piekarnika (170 st C) i piecz przez 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 135 st. C i piecz przez kolejne 90 minut.
• Po tm czasie wyłącz piekarnik, sernik pozostaw w piekarniku do wystudzenia.

Karmel daktylowy:
• Daktyle zalej gorącym mlekiem i odstaw na ok 15-20 minut
• Daktyle zmiksuj z mlekiem, dodaj skórkę pomarańczy oraz przyprawy.
• Jeżeli karmel będzie za gęsty dodaj więcej mleka

Wykończenie:
Ostudzony sernik polej karmelemi posyp pokruszonymi orzechami.

Porady:
1. Sernik przechowuj w lodówce przez 2-3 dni.
2. Ksylitol można podawać dzieciom powyżej 3 roku życia.
3. Orzechy, którymi posypany jest sernik możesz użyć dowolne np. laskowe, migdały.
 

Więcej porad żywieniowych oraz przepisów na smaczne i zdrowe przepisy znajdą Państwo na stronie www.napolslodko.com oraz na profilu www.facebook.com/napolslodko.

Tekst, zdjęcie: dietetyk Anna Englisz