Lodowe ciastka posłodzone melasą karobową

  • Aktualności
Miasto z Wizją / 20.06.2020 / Komentarze
Dietetyk Anna Englisz poleca przepis na smaczną i zdrową alternatywę dla sklepowych słodkości

 

Lodowe ciastka słodzone melasą karobową



Ilość to 12 podwójnych ciastek z kremem. Wartość odżywcza i wymienniki 1 podwójnego ciastka z kremem to: WW = 1.47, WBT = 0.96, kcal = 159, węglowodany = 15.73g, błonnik = 11g, białko 1.14g, tłuszcz = 9.71g, Suma wymienników (WM) = 2.4, w tym procent WBT = 42.5

Składniki:
Ciastka:
• 1 i 1/5 szklanki (150g) mąki orkiszowej razowej
• 2-3 łyżki (50g) mąki orkiszowej razowej do podsypywania ciasta na stolnicy
• 4 łyżki (60g) melasy karobowej
• szczypta soli
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
• 6 łyżek (100g) masła klarowanego lub oleju kokosowego

Krem:
• 1/4 puszki (100g) mleczka kokosowego o dużej zawartości ekstraktu z kokosa (u mnie 83% ekstraktu z kokosa)
• 2 łyżki (20g) melasy karobowej
• ziarenka z połowy laski wanilii

Wykonanie:
Ciastka:
1. Mąkę (tylko te 150g) przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, sól – wymieszaj.
2. Zimne masło/olej kokosowy dodaj do suchych składników, lekko wymieszaj. Dodaj ekstrakt. Wyrabiaj ciasto dolewając melasę. Ciasto powinno się połączyć w jedną masę. Nie wyrabiaj zbyt długo aby nie stało się zbyt rzadkie.
3. Gotowe ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na ok 1 godzinę. Stolnicę posyp pozostałą mąką, rozwałkuj ciasto, wykrój 26 ciastek.
4. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C, program pieczenia góra-dół bez termoobiegu.
5. Ciasteczka piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 8-10 minut.
6. Wyłóż na kratkę i ostudź.

Krem:
1. Puszkę z mleczkiem kokosowym wstaw na dobę do lodówki.
2. Gęste mleczko kokosowe przełóż do miseczki, dodaj ziarenka wanilii oraz melasę i wymieszaj.
3. Ciastka przełóż masą, każde zawiń np. w folię spożywczą i wstaw do zamrażarki na ok 1 godzinę.

Porady:
1. Melasę karobową możesz zastąpić każdą inną, np. buraczaną, zachowując te same proporcje.
2. Ciastka dość szybko się pieką, kontroluj czas pieczenia, aby ich nie przypalić.
3. Do przygotowania kremu użyj koniecznie gęstego mleczka.  Jeżeli użyjesz mleczka z mniejszą zawartością ekstraktu to krem będzie za rzadki.
4. Ciastka przechowuj w zamrażarce.

Więcej porad żywieniowych oraz przepisów na smaczne i zdrowe przepisy znajdą Państwo na stronie www.napolslodko.com oraz na profilu www.facebook.com/napolslodko.

Tekst, zdjęcia: dietetyk Anna Englisz