Raj dla podniebienia nad Trzesieckiem

  • Aktualności
Miasto z Wizją / 08.10.2018 / Komentarze
II Festiwal Smaków Food Trucków w Strefie Płyt Kronospan i przy Muszli Koncertowej

To z pewnością będzie wielka atrakcja dla smakoszy. Mowa o daniach kuchni z różnych stron świata. Mieszkańcy Szczecinka będą mogli ich posmakować. Wszystko za sprawą drugiego Festiwalu Smaków Food Trucków. Wielkie smakowanie będzie miało miejsce w weekend 13-14 października.

W sobotę Festiwal odbędzie się na placu przy Kronospan Design Center łącząc siły z wydarzeniem „10-lecie Strefy Płyt. Kronospan mieszkańcom Szczecinka”. W ramach imprezy będzie miało miejsce wiele atrakcji dla najmłodszych, a o godz.  zaśpiewa Urszula. W niedzielę Festiwal Smaków Food Trucków przeniesie się na plac przy Muszli Koncertowej w szczecineckim parku.  
Festiwal Smaków Food Trucków to ogólnopolskie wydarzenie kulinarne, jeden z największych zlotów food truckowych w Polsce. Do udziału w wydarzeniu zapraszane są najlepsze food trucki z całej Polski.

Poza masą pyszności na gości czekać będą atrakcje dodatkowe. Na festiwalu pojawią się strefy aktywności dodatkowych, m.in. strefa dla dzieci, strefa chilloutu – muzyka, leżaczki, zawody kulinarne z nagrodami oraz gra terenowa z nagrodami. Dodatkowo uczestnicy będą mogli wybrać „Najsmaczniejszego Food Trucka Festiwalu”.
Jak podkreślili organizatorzy, wydarzenie kierowane jest do wszystkich, dużych i małych, rodzin, grup przyjaciół i każdego, kto ma ochotę na poznawanie nowych smaków. Na miejscu będzie można spróbować niecodziennych potraw, a także zrelaksować się na świeżym powietrzu, przy dobrej muzyce i wyborowym towarzystwie. Food trucki, które przyjadą na festiwal z całej Polski, wyróżnia jakość, staranność przygotowywania potraw, świeże składniki, autorskie dodatki, a przede wszystkim pasja i oryginalny pomysł na menu. Dania przyrządzane są na miejscu, a goście mogą obserwować cały proces przygotowywania. 
Tekst: Sławomir Włodarczyk

Foto: Organizatorzy

Materiał promocyjny Organizatorów:

Festiwal Smaków Food Trucków 13 i 14 października po raz drugi przyjedzie do Szczecinka.  W sobotę zagości na placu przy Kronospan Design Center, a w niedzielę przeniesie się na Muszlę Koncertową. Możliwość spróbowania dań z wielu stron świata cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem mieszkańców Szczecinka i okolic. O tej wyjątkowo smakowitej imprezie opowiada nam organizator.

Dziennikarz: Festiwal Smaków Food Trucków w kwietniu tego roku pierwszy raz przyjechał do Szczecinka, niedługo powróci po raz drugi. Jak narodził się pomysł na tego typu imprezę kulinarną?

Organizator: Food trucki w Polsce pojawiły się kilka lat temu. Ta moda przywędrowała do nas z Zachodu. Początkowo były one mylone ze zwykłymi „budkami” sprzedającymi gotowe, mrożone dania. Chcieliśmy pokazać, że food trucki to mobilna restauracja, specjalizująca się w jednym rodzaju kuchni, reprezentująca wysoką jakość potraw. Naszym celem było skupienie wielu food trucków z różnorodną kuchnią w jednym miejscu, aby każdy mógł je poznać i spróbować wielu, różnych smaków.

D: Wielu ludzi wciąż obawia się skosztowania serwowanych przez food trucki dań, ponieważ kojarzą im się z przydrożnymi budkami oferującymi potrawy z mrożonek, nie najlepszej jakości. Jak jest teraz?

O: Współczesne food trucki w swojej działalności odbiegają daleko od pamiętanych przez niektórych przyczep gastronomicznych. Dzisiaj liczy się autorski pomysł, świeże składniki i najwyższa jakość. Ważny jest także wygląd mobilnych restauracji. Food trucki biorące udział w naszych wydarzeniach specjalizują się w jednym rodzaju kuchni. Na nasze zloty staramy się dobierać najlepsze food trucki z całej Polski.

D: Czy trudno zatem było przekonać ludzi do nowej formy gastronomicznej?

O: Niekoniecznie. Ludzie są ciekawi nowych smaków. Przez ponad 4 lata działalności udało nam się zorganizować festiwale w ponad 30 miastach północnej i centralnej Polski. Niedługo odbędzie się setny, jubileuszowy Festiwal Smaków Food Trucków. Ludzie przekonują się i chętnie powracają do ulubionych punktów, jak też chętnie próbują nowych, niecodziennych dań.

D: Każdy zlot to od kilkunastu do kilkudziesięciu food trucków. Czy jest możliwość spróbowania wszystkiego?

O: Zawsze zachęcamy naszych gości do przybycia z gronem znajomych, wówczas szanse na spróbowanie większej ilości dań rosną.  Nasze wydarzenia są zawsze co najmniej dwudniowe, aby można było spróbować jak najwięcej. 

D: Czy oprócz kulinarnych doznań festiwalowi goście mogą liczyć na dodatkowe atrakcje?

O: Jak najbardziej. Organizujemy konkursy, zawody, gry terenowe i pokazy. Najmłodsi festiwalowicze chętnie korzystają ze strefy dla dzieci. Na niektórych wydarzeniach pojawiają się wyjątkowe trucki, w których zamiast potraw można znaleźć gry planszowe, książki, a nawet wielowymiarowe kino.  Oprócz standardowych miejsc konsumpcyjnych, jest też strefa chilloutu, na której można odpocząć na leżakach, przy muzyce

D: Co w food truckach podczas najbliższej edycji znajdą mieszkańcy Szczecinka?

O: Tym razem do Szczecinka przyjadą specjały kuchni węgierskiej, kubańskiej, japoński ramen, francuskie naleśniki,  i wiele więcej. Na deser zapraszamy m.in. na hiszpańskie churros, amerykańskie donuty i owoce w czekoladzie. Każdy znajdzie coś dla siebie. Serdecznie zapraszamy!