Razowa tarta z czekoladą i kokosowo waniliowym kremem

  • Aktualności
Miasto z Wizją / 03.05.2020 / Komentarze
Dietetyk Anna Englisz poleca przepis na smaczną i zdrową alternatywę dla tradycyjnych ciast

 

Razowa tarta z czekoladą i kokosowo–waniliowym kremem



Ilość to: 18 porcji. Wartość odżywcza i wymienniki 1 porcji: WW = 1.48, WBT = 1.76 kcal = 232.7, węglowodany = 15.95g, błonnik = 1.18g, białko = 4.37g, tłuszcz = 17.7g. Suma wymienników (WM) = 3.24, w tym procent WBT = 54

Składniki:
Ciasto:
• 2 szklanki (250g) mąki orkiszowej razowej
• 4 żółtka
• 2 łyżki ksylitolu lub erytrolu
• 1 kostka (200g) masła (może być masło klarowane ghee lub olej kokosowy)

Krem:
• 3/4  puszki gęstego mleczka kokosowego (300g) wstawionego do lodówki na ok 8-10 godzin (TUTAJ znajdziesz mleczko kokosowe o dużej zawartości ekstraktu kokosa i o świetnym składzie)
• 2 łyżki ksylitolu lub erytrolu
• 1 tabliczka gorzkiej czekolady bez cukru (100g)
• 1 owoc granatu
• 1 laska wanilii
• ½ szklanki (100ml) mleka roślinnego bez dodatku cukru

Wykonanie:
Ciasto:
1. Mąkę przesiej do miski, dodaj zimny tłuszcz i wgnieć go w mąkę. Dodaj ksylitol lub erytrol utarty z żółtkami. Ciasto zagnieć w jedną kulę.
2. Ciasto zawiń w folię i wstaw do lodówki na ok 30 minut.
3. Ciasto rozwałkuj, np. pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia, wyłóż nim dno tortownicy i boki, zrób dziurki widelcem.
4. Piecz ok. 18-20 minut w temp. 180 st. C, program pieczenia góra-dół.
5. Ciasto wystudź.

Krem:
1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka.
2. Na ciasto wylej rozpuszczoną czekoladę. Wstaw do lodówki na kilkanaście minut, aby czekolada zastygła.
3. Gęstą część mleczka ubij na puszystą śmietankę, dodaj ksylitol / erytrol oraz ziarenka z wanilii. Dokładnie wymieszaj.
4. Tartę wyjmuj z lodówki i wyłóż na nią kokosową bitą śmietankę.
5. Całość udekoruj wyłuskanymi ziarenkami granatu.

Porady:
1. Mąkę orkiszową możesz zastąpić mąką żytnią w tej samej ilości.
2. Owoc granatu możesz zastąpić truskawkami, malinami, jagodami, porzeczkami, wiśniami, jeżynami...itp.
3. Krem kokosowo - waniliowy będzie puszysty jeżeli użyjesz dobrej jakości mleczka kokosowego o dużej zawartości ekstraktu kokosa. Polecam szukać mleczka kokosowego o zawartości 85% ekstraktu kokosa.
4. Uważa, bo tarta jest tak pyszna, że trudno jest się powstrzymać przed zjedzeniem kolejnego kawałka. Proponuję przygotować takie ciasto na spotkanie rodzinne lub ze znajomymi.

Więcej porad żywieniowych oraz przepisów na smaczne i zdrowe przepisy znajdą Państwo na stronie www.napolslodko.com oraz na profilu www.facebook.com/napolslodko.

Tekst, zdjęcia: dietetyk Anna Englisz