Sernik z brzoskwiniami na orkiszowym spodzie

  • Aktualności
Miasto z Wizją / 14.04.2019 / Komentarze
Dietetyk Anna Englisz poleca przepis na smaczną i zdrową alternatywę dla tradycyjnych ciast

 

Sernik z brzoskwiniami i pianką na orkiszowym spodzie
(bez cukru)

 

 


Ilość to 16 kawałków.
Wartość odżywcza i wymienniki 1 kawałka to: WW = 2.57, WBT = 0.94, kcal = 168,75, węglowodany z błonnikiem = 23.59g, błonnik = 1.06g, białko 7.26g, tłuszcz = 7.23g, suma wymienników (WM) = 3.19, w tym procent WBT = 29%

Składniki:
Spód:
• 1 i ½ szklanki mąki orkiszowej razowej (180g)
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• ½ kostki zimnego masła (100g)
• 2 łyżki ksylitolu (40g)

Sernik:
• ½ kg zmielonego sera białego bez cukru (500g)
• 2 żółtka
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu bez cukru (20g)
• ½ szklanki ksylitolu (100g)
• 2 świeże brzoskwinie (250g)

Pianka:
• 2 białka jaja
• 2 łyżki ksylitolu (40g)
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej (20g)

Wykonanie:
Spód:
1. Kawałki ziemnego masła wetrzyj w mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodaj ksylitol oraz proszek do pieczenia. Szybko zagnieć.
2. Gotowe ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię i wstaw do zamrażarki na ok 15-20 minut.

Sernik:
1. Wszystkie składniki zmiksuj.

Pianka:
1. Białka jaja ubij na sztywną pianę, dodaj ksylitol, dalej ubijaj. Na koniec dodaj mąkę i wymieszaj.
2. Przygotuj okrągłą foremkę o średnicy 21 cm, wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj odrobiną masła i posyp bułką tartą.
3. Ciasto wyjmij z zamrażarki. 2/3 ciasta wyłóż dno tortownicy. Pozostałą część pozostaw. Jeżeli ciasto jest twarde możesz je zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
4. Wylej sernik. Ułóż pokrojone w kostkę brzoskwinie, gotową piankę oraz zetrzyj pozostałe ciasto.
5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200-220 st. C, ustaw program pieczenia góra-dół, bez termoobiegu i piecz ok 40 minut.

Porady:
1. Wybierając zmielony twaróg czytaj skład, aby wybrać sam ser bez dodatku cukru czy innych zbędnych składników.
2. Ksylitol może być spożywany przez dzieci dopiero powyżej 3 roku życia.
3. Ksylitol możesz zastąpić erytrolem, zachowując proporcje.
4. Sernik możesz zamrozić w kawałkach. Po upieczeniu, jak wystygnie pokój go na 16 kawałków, każdy zawiń w papier czy folię i włóż do zamrażarki. Jak tak zrobiłam i polecam tę metodę na utrwalanie żywności, a jednocześnie unikanie wyrzucania jedzenia.
5. W przepisie brzoskwinie możesz śmiało zastępować innymi owocami, jak np. malinami, truskawkami czy gruszkami.

Więcej porad żywieniowych oraz przepisów na smaczne i zdrowe przepisy znajdą Państwo na stronie www.napolslodko.com oraz na profilu www.facebook.com/napolslodko.

Tekst, zdjęcia: dietetyk Anna Englisz