Trufle z migdałami słodzone daktylami

  • Aktualności
Miasto z Wizją / 19.02.2017 / Komentarze
Dietetyk Anna Englisz poleca kolejny przepis na smaczną i zdrową alternatywę dla sklepowych słodkości

Takie szybkie słodkości to ja lubię, a do tego zdrowo-słodkie, bo bez dodatku cukru, tylko słodzone daktylami. Mam nadzieję, że Wy również je polubicie. Składniki do przygotowania trufli można kupić w większości sklepów. W wersji wegańskiej przygotujcie je z użyciem oleju kokosowego. Jeżeli nie unikacie tłuszczy zwierzęcych, użyjcie masła klarowanego/ghee. Czyż nie prezentują się wybornie?

Idealne na przekąskę dla każdego. Łatwe do zabrania ze sobą do szkoły czy pracy. Wygodne do częstowania i na jeden kęs. Pierwszymi testerami trufli były dzieciaki. Nawet nie wiedziały, że to, co jedzą, to tzw. zdrowe słodkości bez cukru i grama czekolady. Zachwycone zjadły ze smakiem wszystkie i wołały o jeszcze. Jeśli macie dziecko/dzieci, to wiecie jak trudno jest przekonać je do jedzenia zdrowych produktów i do niejedzenia słodyczy. Dlatego podwójnie się cieszę, że taka mała zdrowa słodkość „skradła” ich podniebienia i serca, bo byli to wyjątkowo wymagający testerzy.
Kakao, daktyle, olej kokosowy, migdały  i nic więcej do szczęścia nie potrzebujecie. Dwie lub cztery ręce do pracy, jeśli lubicie towarzystwo i wspólnie spędzać czas. I to wszystko. W zasadzie same się robią.  A Wam pozostaje przyjemna rola zjadaczy trufli.

Ilość to 46 sztuk. Wartość odżywcza i wymienniki 1 sztuki: WW = 0.33, WBT = 0.49, kcal = 61.33, węglowodany = 3.91g, błonnik = 0.59g, białko = 0.54g, tłuszcz = 5.24g, suma wymienników (WM) = 0.82, w tym procent WBT = 60.

Składniki:
• 2 garście (150g) suszonych daktyli bez pestek
• 150g masła klarowanego lub oleju kokosowego (w wersji wegańskiej wybierzcie olej kokosowy)
• 1 łyżeczka (5ml) ekstraktu waniliowego (dla dzieci w wersji bez alkoholu)
• 2 łyżki (10g) gorzkiego kakao
• 4 łyżki ((45g) migdałów
• 1 łyżka (10g) gorzkiego kakao do obtoczenia trufli

Wykonanie:
1. Suszone daktyle zalej gorącą wodą, tak aby daktyle były zanurzone. Odstaw na ok. 20-30 minut do namoczenia.
2. Migdały sparz, czyli zalej gorącą wodą i pozostaw na ok. 20 minut. Następnie obierz je ze skórki.
3. Masło lub olej kokosowy rozpuść (uważaj, aby nie zagotować).
4. Daktyle odsącz, zmiksuj na mus.
5. Do musu dodaj kakao, olej/masło i wymieszaj dokładnie.
6. Wstaw na ok. pół godziny do lodówki. Wymieszaj. Ponownie wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
7. Prawie zastygniętą masę wyjmuj z lodówki i nabieraj na dłonie lub łyżeczkę ilość masy wielkości orzecha laskowego. W środek włóż migdała, zakryj dokładnie i uformuj kulkę, tak aby migdał był w środku.
8. Trufle wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
9. Trufle obtocz w kakao. Gotowe trufle wstaw do lodówki i przechowuj je do kilku dni.

Porady:
1. Trufle wchłaniają posypkę z kakao, dlatego przed podaniem lub zapakowaniem na prezent obtocz je w dużej ilości gorzkiego kakao.
2. Opcja dla osób nietolerujących kakao - można zastosować zamiennik w postaci sproszkowanego karobu.
3. Trufle idealnie odnajdą się w wersji jadalnych prezentów - zapakuj ładnie i wręcz.
4. Pamiętaj o przechowywaniu trufli w chłodnym miejscu. Zawierają sporą ilość tłuszczu (masło lub olej kokosowy), który w temperaturze pokojowej mocno mięknie.
5. Migdały możesz zastąpić innymi orzechami, np. laskowymi, nerkowcami czy pistacjami.

Więcej porad żywieniowych oraz przepisów na smaczne i zdrowe przepisy znajdą Państwo na stronie www.napolslodko.com oraz na profilu www.facebook.com/napolslodko.

Tekst, zdjęcia: dietetyk Anna Englisz