Waniliowe mini pączki z serka homogenizowanego

  • Aktualności
Miasto z Wizją / 10.02.2019 / Komentarze
Dietetyk Anna Englisz poleca przepis na smaczną i zdrową alternatywę dla tradycyjnych słodkości

 

Waniliowe mini pączki z serka homogenizowanego naturalnego
(razowe, bez cukru)

 

Ilość to 52 sztuki. Wartość odżywcza i wymienniki 1 mini pączka: WW = 0.63, WBT = 0.15, kcal = 38.82, węglowodany = 6.74g, błonnik= 0.45g, białko = 1.79g, tłuszcz = 0.9g. Suma wymienników (WM) = 0.78, w tym procent WBT = 19

Składniki:
• 250g serka homogenizowanego
• 2 i ¼ mąki pszennej razowej (345g)
• 2 jaja (100g)
• ½ szklanki ksylitolu (100g)
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli
• 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru
• 1 łyżka ekstraktu waniliowego
• ziarenka z 1/2 laski wanilii
• olej do smażenia
• puder z ksylitolu do oprószenia pączków

Wykonanie:
1. Jaja zmiksuj z ksylitolem, dodaj serek, ekstrakt waniliowy, ziarenka wanilii, wymieszaj.
2. Mąkę przesiej przez sito, wymieszaj z proszkiem do pieczenia, budyniem, solą.
3. Do mokrych składników, dodaj suche, wyrób dokładnie ciasto.
4. Z powstałego ciasta uformuj ok 52 kulki wielkości orzecha włoskiego i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
5. Usmażone pączki wyłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
6. Przełóż pączki na talerz i oprósz pudrem z ksylitolu.

Porady:
• Wybierając serek homogenizowany wybieraj naturalny bez dodatku cukru.
• Ksylitol może być spożywany przez dzieci, które skończyły 3 r.ż.
• Ksylitol możesz zastąpić erytrolem zachowując proporcje jak w przepisie.
• Pączki ze wg na zwartość mąki razowej szybko tracą wilgotność dlatego najlepiej zrobić ich tyle aby zjeść je wciągu 1-2 dni. Jeżeli jednak skusisz się na przygotować pączki z całej porcji to możesz nadmiar zamrozić.

Więcej przepisów na smaczne i zdrowe przepisy znajdą Państwo na stronie www.napolslodko.com oraz na profilu www.facebook.com/napolslodko.

Tekst, zdjęcie: dietetyk Anna Englisz