Wielkie smakowanie nad Trzesieckiem

  • Tv
  • Aktualności
Miasto z Wizją / 01.04.2019 / Komentarze
III Festiwal Smaków Food Trucków w Szczecinku

To z pewnością będzie wielka atrakcja dla smakoszy. Mowa o daniach kuchni z różnych stron świata. Wszystko za sprawą III Festiwalu Smaków Food Trucków. Wielkie smakowanie będzie miało miejsce w weekend 6-7 kwietnia na placu przy Muszli Koncertowej w Parku Miejskim.

Organizatorzy zaprosili ponad 20 food trucków z daniami inspirowanymi kuchnią i kulturą wielu krajów świata. 
Celem festiwalu jest promowanie idei slow foodu, czyli jedzenia przygotowanego ze świeżych, starannie dobranych produktów „na oczach” klienta. Slow food to również kultura celebrowania posiłków, jedzenia bez pośpiechu.
Jak informują organizatorzy, food trucki, które przyjadą na festiwal z całej Polski, wyróżnia jakość, staranność przygotowywania potraw, świeże składniki, autorskie dodatki, a przede wszystkim pasja i oryginalny pomysł na menu. Dania przyrządzane są na miejscu, a goście mogą obserwować cały proces przygotowywania.

Przez dwa dni Muszla Koncertowa zamieni się w arenę najlepszych smaków z całego świata. Pojawią się znane i lubiane food trucki, które zaserwują zarówno klasykę street foodu: burgery, frytki i zapiekanki, jak i bardziej oryginalne dania europejskiej i światowej kuchni.

Festiwal Smaków Food Trucków to nie tylko jedzenie. Poza masą pyszności na gości czekać będą atrakcje dodatkowe. Na festiwalu pojawią się strefy aktywności dodatkowych, m.in.:
* strefa dla dzieci

* strefa chilloutu – muzyka, leżaczki, konkursy

* zawody kulinarne z nagrodami

* gra terenowa z nagrodami oraz wiele więcej.

Dodatkowo uczestnicy będą mogli wybrać „Najsmaczniejszego Food Trucka Festiwalu”.
Na gości czekać będą miejsca siedzące oraz zadaszenie na wypadek niepogody. Pyszności będzie można smakować w sobotę 6.04, w godz. 12-21 oraz w niedzielę 7.04 w godz. 12-20.

Tekst: Sławomir Włodarczyk/organizatorzy

Foto: Organizatorzy

Wideo: Wrocław pl/TV