Domowe ptasie mleczko słodzone ksylitolem

  • Aktualności
Miasto z Wizją / 18.06.2017 / Komentarze
Dietetyk Anna Englisz poleca kolejny przepis na smaczną i zdrową alternatywę dla sklepowych słodkości

Przepis na domowe ptasie mleczko to istne szaleństwo. W wersji bez cukru, bez mleka, jak ktoś się uprze, to i w wegańskiej.  Nie wiem jak Wy, ale ja w dzieciństwie tradycyjne ptasie mleczko zjadałam etapami, pierwsza była czekolada, następnie cała waniliowa część. Czekoladki jedzone w ten sposób najlepiej smakowały. Te, na które dzisiaj umieściłam przepis, można jeść tak samo – czekolada ładnie „odchodzi” od białej części, a do tego jest bez dodatku cukru.
Ptasie mleczko powstało z mleczka kokosowego i pysznych ziaren wanilii. Dosłodziłam je ksylitolem, a utrwaliłam żelatyną. Weganie żelatynę mogą zastąpić agarem i cieszyć się smakiem domowego ptasiego mleczka. Czy takie ptasie mleczko możesz jeść bez wyrzutów sumienia? W zasadzie tak, ale pod warunkiem, że zachowasz umiar i nie zjesz całej porcji na raz. Nawet najzdrowsze słodkości w nadmiarze będą szkodzić i powodować mdłości.
Takie ptasie mleczko to świetny pomysł na jadalny prezent dla bliskiej osoby. Zbliża się Dzień Ojca a tatusiowie lubią słodkości, często nie mniej niż mamy. Polecam przygotować taki zdrowo-słodki prezent i wręczyć swojemu Tacie. Mój Tata jest miłośnikiem słodkości i szykuję dla niego taki zdrowo-słodki prezent – na pewno sprawi mu dużo radości.

Ilość to 30 sztuk. Wartość odżywcza i wymienniki 1 ptasiego mleczka: Suma wymienników (WM) = 0.73, w tym procent WBT = 53, W = 0.35, WBT = 0.39, kcal = 48.2, węglowodany = 3.45g, błonnik = 0.0g, białko = 0.48g, tłuszcz = 4.1g

Składniki:
• 400ml mleczka kokosowego o zawartości 85% ekstraktu z kokosa (mleczko nie musi być schłodzone)
• 4 łyżeczki żelatyny lub agaru (agar w wersji dla wegan)
• 1/3 szklanki gorącej wody
• 1 tabliczka gorzkiej czekolady bez cukru (słodzona dowolnym zamiennikiem cukru, np, stewią, ksylitolem)
• 2 łyżki oleju kokosowego
• 4 łyżki ksylitolu lub erytrolu
• ziarenka z 1 laski wanilii

Wykonanie:
1. Mleczko wymieszaj z laską wanilii, ksylitolem i odstaw na bok.
2. Do gorącej wody dodaj żelatynę i mieszaj do momentu rozpuszczenia się żelatyny.  Lekko ostudź.
3. Do mleczka dodaj rozpuszczoną żelatynę, wymieszaj dokładnie.
4. Kwadratową lub prostokątną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylej masę, rozprowadź równomiernie i wstaw do lodówki na kilka godzin. W zastępstwie foremki możesz użyć foremek na kostki lodu.
5. Czekoladę pokrusz na mniejsze kawałki, przełóż do miski i wstaw ją nad garnek z gorącą wodą. Dodaj olej kokosowy i mieszaj do momentu rozpuszczenia się całkowicie czekolady.
6. Zastygniętą masę pokrój na 30 prostokątnych kawałków. Każdy obtocz w przestudzonej czekoladzie.
7. Przechowuj w lodówce.

Porady:
1. Jeżeli użyjesz mleczka kokosowego z mniejszą zawartością ekstraktu z kokosa, dodaj dwa razy więcej żelatyny lub agaru, aby masa ładnie się zestaliła.
2. Pamiętaj aby ptasie mleczko przechowywać w lodówce, w cieple niestety będzie się szybko rozpuszczało.
3. W zastępstwie ziarenek wanilii możesz użyć ekstraktu waniliowego w ilości 1 łyżki.
4. Jeżeli lubisz ptasie mleczko w grubiej czekoladzie, to obtocz je dwa razy w rozpuszczonej czekoladzie.
 

Więcej porad żywieniowych oraz przepisów na smaczne i zdrowe przepisy znajdą Państwo na stronie www.napolslodko.com oraz na profilu www.facebook.com/napolslodko.

Tekst, zdjęcia: dietetyk Anna Englisz