Dyniowe ciastka jaglane słodzone daktylami

  • Aktualności
Miasto z Wizją / 30.09.2017 / Komentarze
Dietetyk Anna Englisz poleca przepis na smaczną i zdrową alternatywę dla sklepowych słodkości

                                             Dyniowe ciastka jaglane słodzone daktylami (wegańskie, bez cukru i glutenu)

Ilość to 40 sztuk. Wartość odżywcza i wymienniki 1 ciasta to: WW = 0.61, WBT = 0.18, kcal = 42.55, węglowodany = 6.58g, błonnik = 0.49g, białko = 0.83g, tłuszcz = 1.60g, Suma wymienników (WM) = 0.78g, w tym procent WBT = 23

Składniki:
• 2 garście (100g) suszonych daktyli
• 3 łyżki (50g) oleju kokosowego
• 2 szklanki (215g) mąki jaglanej
• ½ szklanki (50g) mąki owsianej
• ¾ szklanki (140g) puree dyniowego
• 1 łyżka soku z cytryny
• 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
• 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
• ½ łyżeczki cynamonu
• szczypta imbiru
• szczypta gałki muszkatołowej

Wykonanie:
1. Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na ok 15 minut. Dokładnie odsącz i zmiksuj na mus.
2. Do miski wsyp mąkę jaglaną, mąkę owsianą, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz wszystkie przyprawy.
3. W osobnej misce wymieszaj rozpuszczony olej kokosowy, mus daktylowy, puree dyniowe oraz sok z cytryny.
4. Do mokrych składników dodaj suche i dokładnie wymieszaj.
5. Wstaw do lodówki na ok 30 minut.
6. Przygotuj dwa arkusze papieru do pieczenia i pomiędzy nimi rozwałkuj ciasto. Wykrój ok 40 ciasteczek.
7. Ciastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C, program pieczenia góra – dół, bez termoobiegu i piecz 10 minut ciastka rozwałkowane cienko, a 15 minut ciastka rozwałkowane grubiej (ok 0,5cm).
9. Wystudź i dowolnie udekoruj, np. rozpuszczoną czekoladą bez cukru, lukrem z ksylitolu czy pudem z ksylitolu.

Porady:
1. Masa na ciastka jest miękka, ale taka powinna być. Dla ułatwienia wałkowania podsypuj ciasto mąką owsianą i wałkuj pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia.
2. Pamiętaj o dokładnym odsączeniu namoczonych daktyli, w ten sposób masa na ciastka nie będzie za miękka.
3. Jeżeli nie wiesz jak przygotować puree dyniowe, to zapraszam Cię tutaj po więcej informacji.

Więcej porad żywieniowych oraz przepisów na smaczne i zdrowe przepisy znajdą Państwo na stronie www.napolslodko.com oraz na profilu www.facebook.com/napolslodko.

Tekst, zdjęcie: dietetyk Anna Englisz