Jadalne prezenty bez cukru. Domowa nutella (wegańska)

  • Aktualności
Miasto z Wizją / 18.11.2017 / Komentarze
To kolejna propozycja dietetyka Anny Englisz na zastąpienie sklepowych słodkości tymi zdrowszymi, przygotowanymi we własnej kuchni

                                                                                                      Jadalne prezenty bez cukru
                                                                                                     Domowa nutella (wegańska)


Ilość porcji to – 50 małych łyżeczek. Wartość odżywcza i wymienniki:
1 łyżeczka (5g): WW = 0.19, WBT = 0.2, kcal = 25.1, węglowodany = 2.22g, błonnik = 0.28g, białko = 0.5g, tłuszcz = 1.99g, Suma wymienników (WM) = 0.39, w tym procent WBT = 51

1 łyżka (10g): WW = 0.39, WBT = 0.4, kcal = 50.2, węglowodany = 4.44g, błonnik = 0.57g, białko = 1.02g, tłuszcz = 3.99g, Suma wymienników (WM) = 0.79, w tym procent WBT = 51

Składniki:
• 140g orzechów laskowych
• 1/4 szklanki gorzkiego kakao (30g)
• 1/3 szklanki pudru z ksylitolu lub erytrolu (75g)
• 1 łyżeczka oleju kokosowego
• szczypta soli
• 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Wykonanie:
1. Piekarnik rozgrzej do 200 st C.
2. Orzechy przesyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika i piecz 8-10 minut. Pilnuj czasu pieczenia, ponieważ orzechy lubią się szybko przypalać.
3. Orzechy ostudź, następnie obierz ze skórki. Szybką metodą obierania jest pocieranie ich w rękach o siebie  – skórka wówczas sama schodzić.
4. Do wysokiej miski przesyp orzechy, kakao, puder, dodaj olej, ekstrakt oraz sól. Miksuj do momentu aż ze składników powstanie gładki krem.
5. Jeżeli lubisz kawałki orzechów w kremie, możesz pozostawić łyżkę orzechów i ją pokruszyć, następnie dodać na koniec do kremu.
6. Krem przełóż do czystego słoika i przechowuj w lodówce.

Porady:
1. Bardzo ważne jest wcześniejsze upieczenie orzechów. Dzięki temu krem jest bardzo aromatyczny i mocno wyczuwa się smak orzechów.
2. Dla osób, które nie mogą jeść kakao, polecam jego zamienni, czyli karob. Wystarczy dodać go w takiej samej ilości co kakao.
3. W zastępstwie ksylitolu możesz użyć erytrol.

Więcej porad żywieniowych oraz przepisów na smaczne i zdrowe przepisy znajdą Państwo na stronie www.napolslodko.com oraz na profilu www.facebook.com/napolslodko.

Tekst, zdjęci: dietetyk Anna Englisz