Orkiszowy jabłecznik bez cukru

  • Aktualności
Miasto z Wizją / 17.05.2020 / Komentarze
Dietetyk Anna Englisz poleca przepis na smaczną i zdrową alternatywę dla tradycyjnych ciast

 

Orkiszowy jabłecznik bez cukru


Ilość to: 18 porcji. Wartość odżywcza i wymienniki 1 porcji: WW = 1.77, WBT = 1.24, kcal = 191.83, węglowodany = 19.55g, błonnik = 1.86g, białko = 2.75g, tłuszcz = 12.57g. Suma wymienników (WM) = 3.01, w tym procent WBT = 41

Składniki:
kruche ciasto:
• 2 szklanki (260g)  mąki orkiszowej razowej
• 3 żółtka (60g)
• 2 łyżki (20g) ksylitolu lub erytrolu
• 8 łyżek (200g) oleju kokosowego lub masła klarowanego ghee

masa jabłkowa:
• 10 jabłek (800g bez skórki i nasion)  – u mnie odmiana Szara Reneta
• 6 łyżek (60g) ksylitolu lub erytrolu
• ¼ szklanki soku wyciśniętego z cytryny
• 1 łyżka cynamonu
• opcjonalnie 1 łyżka (10g) orkiszowej kaszy manny

do dekoracji:
• 2 łyżki pudru z ksylitolu lub erytrolu (bardzo szybko się go robi, wystarczy zmielić ksylitol lub erytrol  w młynku do kawy i gotowe)

Wykonanie:
1. Żółtka utrzyj z ksylitolem lub erytrolem.
2. Mąkę przesiej do miski, dodaj zimny olej kokosowy lub masło klarowane i połącz.
3. Do mąki z tłuszczem dodaj utarte żółtka z ksylitolem, zagnieć w jednolitą masę, zawiń w folię i wstaw do lodówki na ok 30 minut.
4. Obrane i wydrążone jabłka pokrój w cienkie kawałki, skrop sokiem z cytryny, przełóż do garnka, dodać 2-3 łyżki wody, cynamon i duś ok 20 minut na małym ogniu, często mieszając.
5. Jeżeli jabłka mają dużo soku dodaj kaszkę mannę, nie będą rozpadać się po upieczeniu. Jeżeli z duszonych jabłek powstanie (bez dodatku kaszki) dość zwarty mus dodatek kaszki jest zbędny.
6. Wyjmij ciasto z lodówki, odkrój ¼ i wstaw tę część ponownie do lodówki (ta część będzie potrzebna do zrobienia kratki na wierzchu jabłecznika).
7. Pozostałą, większą część ciasta rozwałkuj i wyłóż nią dno oraz boki okrągłej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Aby ciasto nie urosło za bardzo podczas pieczenia, podziurkuj je widelcem.
8. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz 15 minut.
9. Wyjmij ciasto i na gorące jeszcze wyłóż podduszone jabłka.
10. Wyjmij pozostałą część ciasta z lodówki i rozwałkuj cienko, pokrój w wąskie paski i zrób z nich kratkę na wierzchu jabłecznika.
11. Całość wstaw ponownie do piekarnika i piecz w 180 st C przez 40-45 minut, aż ciasto będzie rumiane.
12. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do wystudzenia w foremce.
13. Posyp pudrem z ksylitolu lub erytrolu.

Porady:
1. Do jabłecznika najlepsze są jabłka słodko - kwaśne, np. odmiany Szara Reneta lub Antonówka. Są idealnie soczyste, kwaskowate i bardzo dobrze komponują się ze słodkim kruchym ciastem.
2. Jeżeli nie możesz jeść mąki orkiszowej to zastąp ją żytnią razową - jabłecznik również będzie pyszny.
3. Jeżeli lubisz bardzo kruche ciasto to możesz dodać do ciasta ugotowane żółta - jabłecznik będzie miał idealnie kruchy spód.

Więcej porad żywieniowych oraz przepisów na smaczne i zdrowe przepisy znajdą Państwo na stronie www.napolslodko.com oraz na profilu www.facebook.com/napolslodko.

Tekst, zdjęcia: dietetyk Anna Englisz