Pieczone mini pączki dyniowe z lukrem cynamonowym

  • Aktualności
Miasto z Wizją / 04.02.2018 / Komentarze
Dietetyk Anna Englisz poleca przepis na smaczną i zdrową alternatywę dla sklepowych słodkości

 

Pieczone mini pączki dyniowe z lukrem cynamonowym
(bez cukru, bez mleka)

 


Ilość to: 24 pączki z lukrem. Wartość odżywcza i wymienniki 1 pączka z lukrem: WW = 0.35, WBT = 0.24, kcal = 39.01, węglowodany = 3.8g, błonnik = 0.35g, białko = 1.2g, tłuszcz = 2.19g, suma wymienników (WM) = 0.59, w tym procent WBT = 41.

Składniki:
Pączki:
• ½ szklanki (65g) mąki orkiszowej razowej
• ½ szklanki (55g) mąki orkiszowej jasnej
• ½ szklanki (ok 90g) puree z dyni
• ¼ szklanki (ok 40g) płynnego oleju
• ½ szklanki (90g) erytrolu
• 2 jaja (100g)
• szczypta soli
• ½ łyżeczki cynamonu
• szczypta gałki muszkatołowej
• szczypta mielonego pieprzu czarnego
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• szczypta imbiru

Lukier:
• 2 łyżki erytrolu
• 3-4 łyżki napoju roślinnego (u mnie sojowy bez cukru)
• 1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:
Pączki:
1. Do jednej miski wsyp suche składniki: mąki, proszek do pieczenia, sól, pieprz, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir i dokładnie wymieszaj.
2. W drugiej misce wymieszaj lub zmiksuj: puree z dyni, olej, jaja, erytrol.
3. Do mokrych składników dodaj suche z drugiej miski. Wymieszaj.
4. Przygotuj foremki do pieczenia cake pops, spryskaj je olejem i wypełnij całe ciastem.
5. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C, ustaw program pieczenia góra-dół bez termoobieg i piecz ok 15-18 minut.
6. Ostudź w foremce, wyjmij i posmaruj lukrem.

Lukier:
1. Do rondelka wlej napój roślinny, wsyp erytrol i cynamon.
2. Mieszaj do rozpuszczenia się składników i lekkiego zagęszczenia lukru.
3. W ciepłym lukrze maczaj pączki i układaj na talerzu.
4. Jeżeli lukier za szybko zgęstnieje dodaj łyżkę napoju roślinnego i ponownie zagotuj.

Porady:
1. Erytrol możesz zastąpić ksylitolem w tej samej ilości. Pamiętaj, że te składniki można włączyć do diety malucha dopiero po 3 roku życia.
2. Napój roślinny wybieraj bez cukru.
3. Lukier szybko zastyga dlatego pączki maczaj w jeszcze ciepłym lukrze.
4. Jak nie lubisz cynamonu to możesz pominąć jego dodatek.
 

Więcej porad żywieniowych oraz przepisów na smaczne i zdrowe przepisy znajdą Państwo na stronie www.napolslodko.com oraz na profilu www.facebook.com/napolslodko.

Tekst, zdjęcie: dietetyk Anna Englisz