Szybki piernik z lukrem pomarańczowym bez cukru

  • Aktualności
Miasto z Wizją / 16.12.2018 / Komentarze
Dietetyk Anna Englisz poleca przepis na smaczną i zdrową alternatywę dla tradycyjnych ciast

Szybki piernik z lukrem pomarańczowym bez cukru (wegański)


Ten szybki piernik wystarczy upiec w dniu Wigilii i od razu będzie gotowy do spożycia. Nie musi leżeć, dojrzewać ani kruszeć.

Ilość porcji to: 24 kawałki. Wartość odżywcza i wymienniki 1 porcji to: WW = 1.27, WBT = 0.47, kcal = 88.12, węglowodany = 13.37g, błonnik = 0.62g, białko = 1.5, tłuszcz = 4.6g, Suma wymienników (WM) = 1.75, w tym procent WBT = 27

Składniki:
Ciasto:
• 2 szklanki mąki orkiszowej razowej (200g)
• 2 łyżeczki sody
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1/2 szklanki oleju (rozpuszczonego) 100ml
• 1 szklanka napoju roślinnego bez cukru (200ml)
• 1 szklanka ksylitolu (180g)
• 1 łyżka soku z cytryny
• 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
• 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
• 2 łyżki gorzkiego kakao
• 4 łyżeczki przyprawy do piernika

Lukier:
• 3 łyżki pudru z ksylitolu
• 6 łyżek soku z cytryny
• 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy

Wykonanie:
1. Do jednej miski wsyp suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, ksylitol, kakao, przyprawę do pieczenia oraz sok z cytryny.
2. W drugiej misce wymieszaj olej, napój roślinny, skórki z cytryny i pomarańczy.
3. Do suchych składników dodaj mokre i wymieszaj.
4. Formę wyłóż papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok 40-45 minut – do suchego patyczka.
5. Lukier: puder z ksylitolu wymieszaj z sokiem z cytryny i skórką pomarańczy.
6. Ostudzone ciasto polej lukrem.

Porady:
1. Jak lubisz miód w wypiekach, a nie musisz go unikać, to dodaj 2-3 łyżki. Fajnie będzie smakował gryczany.
2. Ksylitol możesz zastąpić erytrolem.
3. Kakao możesz zastąpić  karobem, w tej samej ilości.
4. Piernik możesz przełożyć dżemem żurawinowym lub powidłami śliwkowymi.
5. Ciasto nie musi leżakować, jest gotowe do podania zaraz po upieczeniu.
6. Pamiętaj o dodaniu sody i kwaśnego składnika - np. soku z cytryny, 2 łyżeczek kwaśnego dżemu, octu balsamicznego czy soku owocowego. Dzięki temu piernik będzie miękki i puszysty, a nie zakalcowaty.

Więcej porad żywieniowych oraz przepisów na smaczne i zdrowe przepisy znajdą Państwo na stronie www.napolslodko.com oraz na profilu www.facebook.com/napolslodko.

Tekst, zdjęcie: dietetyk Anna Englisz