Wegański tort czekoladowy z truskawkami bez cukru

  • Aktualności
Miasto z Wizją / 03.06.2018 / Komentarze
Dietetyk Anna Englisz poleca przepis na smaczną i zdrową alternatywę dla tradycyjnych ciast

 

Wegański tort czekoladowy z truskawkami bez cukru



Ilość porcji to: 14 kawałków. Wartość odżywcza i wymienniki 1 kawałka to: WW = 2.66, WBT = 1.8, kcal = 211.57, węglowodany = 28.86g, błonnik = 2.27g, białko = 62.4g, tłuszcz = 11.2g, suma wymienników (WM) = 3.84, w tym procent WBT = 31.

Składniki:
Ciasto czekoladowe:
    2 szklanki (220g) mąki orkiszowej razowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    ½ szklanki (100g) ksylitolu
    szczypta soli
    ½ szklanki (100ml) oleju (jeżeli użyjesz kokosowego to rozpuść do wcześniej)
    1 szklanka (200ml) napoju roślinnego bez cukru
    ½ szklanki dżemu truskawkowego bez dodatku cukru (u mnie słodzony ksylitolem)
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka gorzkiego kakao

Krem:
    2 garście (100g) nerkowców
    ok 1/4 szklanki (65 ml) napoju roślinnego bez cukru lub mleczka kokosowego
    1 łyżeczka agar agar (lub żelatyny w wersji wegetariańskiej) + 1 łyżka gorącej wody
    2 łyżki (20g) ksylitolu

Do wykończenia:
    ½ szklanki (100g) dżemu truskawkowego bez dodatku cukru (u mnie słodzony ksylitolem)
    14 truskawek (ok 200g)
    ½ tabliczki czekolady bez cukru i mleka (u mnie słodzona stewią i ksylitolem)
    4-5 łyżek napoju roślinnego bez cukru

Do nasączenia ciasta:
    ½ szklanki ciepłej wody
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżeczka ksylitolu

Wykonanie:
Ciasto czekoladowe:
- Suche składniki wsyp do miski: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, ksylitol, kakao, sól – wymieszaj.
- Mokre składniki wymieszaj w osobnej misce: napój roślinny, olej, sok z cytryny, dżem.
- Do suchych składników dodaj mokre, wymieszaj dokładnie i odstaw na ok 15-20 minut.
- Małą, okrągłą foremkę o średnicy do 20 centymetrów wysmaruj olejem, oprósz bułką tartą, wylej ciasto i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika.
- Nastaw piekarnik na program pieczenia góra-dół, bez termoobiegu i piecz ok 60 minut, do suchego patyczka. Jeżeli pod koniec pieczenia ciasto zacznie się za bardzo przypiekać – przykryj je folią aluminiową.
- Upieczone ciasto ostudź, przekrój na trzy równe części.
- Nasącz każdy blat ciasta wodą wymieszaną z sokiem z cytryny oraz ksylitolem.

Krem:
- Nerkowce namocz w gorącej wodzie przez ok 5 godzin, możesz śmiało zostawić na całą noc/dzień. Nerkowce odsącz, przepłucz, przełóż do wysokiego naczynia. Dodaj napój roślinny, miksuj do czasu uzyskania gęstego kremu. Dodaj ksylitol.
- Agar agar (lub żelatynę w wegetariańskiej wersji) zalej gorącą wodą i mieszaj do momentu rozpuszczenia się składników. Rozpuszczony agar agar przelej do kremu i wymieszaj. Wstaw do lodówki na ok 1 godzinę.

Wykończenie tortu:
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem napoju roślinnego lub mleczka kokosowego. 1/3 część rozpuszczonej czekolady przełóż do miseczki i odstaw, w pozostałej część maczaj truskawki.
- Truskawki umyj, osusz, zanurz w rozpuszczonej czekoladzie, wyłóż na kratkę lub talerz i wstaw do lodówki do zastygnięcia czekolady.
- Na pierwszym płacie ciasta czekoladowego wyłóż dżem truskawkowy, na dżem wyłóż 1/3 kremu z nerkowców, przykryj drugim blatem ciasta, wyłóż pozostałą część kremu z nerkowców, przykryj ostatnim blatem ciasta.
- Wierzch ciasta udekoruj odłożoną wcześniej  rozpuszczoną czekoladą (możesz ją podgrzać w kąpieli wodnej jeżeli zastygła), ułóż truskawki i wstaw gotowy tort do lodówki do schłodzenia.

Porady:
1. W przepisie użyłam mąkę orkiszową razową, typ przemiały 1820. Możesz użyć mieszanki typów mąk orkiszowych np. 700 i 2000.
2. Torcik nie zawiera dodatku mleka (dotyczy to również czekolady). Jeżeli nie musisz rezygnować z mleka to napój roślinny zastąp mlekiem np. krowim do 2% tłuszczu.
3. Kakao użyj bez dodatku cukru. Jeżeli nie możesz jeść kakao to zastąp je karobem w proszku.
4. Napój roślinny to tzw „mleko” roślinne, które wykorzystywane jest w diecie alergików oraz wegan. Na rynku dostępne jest wiele rodzajów napojów roślinnych, np. sojowe, owsiane, ryżowe, migdałowe, kokosowe. Wybierając napój roślinny wybieraj ten bez dodatku cukru. Jeżeli jesteś na diecie wegańskiej czy bez mleka, to stawiaj na te z dodatkiem wapnia.
5. Owoce możesz użyć dowolne, np. maliny, borówki, kawałki ananasa – dobierz je do swoich preferencji.
6. Przepis zawiera dodatek ksylitolu dlatego nie podawaj tego ciasta dzieciom poniżej 3 roku życia.

Więcej porad żywieniowych oraz przepisów na smaczne i zdrowe przepisy znajdą Państwo na stronie www.napolslodko.com oraz na profilu www.facebook.com/napolslodko.

Tekst, zdjęcie: dietetyk Anna Englisz