Wegańskie banoffee bez cukru i glutenu

  • Aktualności
Miasto z Wizją / 06.05.2018 / Komentarze
Dietetyk Anna Englisz poleca przepis na smaczną i zdrową alternatywę dla tradycyjnych ciast

 

Wegańskie banoffee bez cukru i glutenu
 

Ilość to: 14 kawałków. Wartość odżywcza i wymienniki 1 kawałka to: WW = 2.7, WBT = 11, kcal = 203, węglowodany z błonnikiem = 28.14g, błonnik = 1.09g, białko = 1.54g, tłuszcz = 11.67g. Suma wymienników (WM) = 3.81, w tym procent WBT = 29

Składniki:
Kruche ciasto:
1 szklanka (100g) płatków owsianych górskich
1/3 szklanki (50g) maki gryczanej
1/3 szklanki (50g) mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki (3g) sody oczyszczonej
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
1/3 szklanki ksylitolu lub erytrolu (75g)
2 łyżki (30g) pasty tahini
3 łyżki (50g) stałego oleju kokosowego
opcjonalnie 2-5 łyżek (20-50ml) mleczka kokosowego lub napoju roślinnego bez cukru

Krem:
1 puszka mleczka kokosowego (o zawartości ekstraktu z kokosa min. 80%)  ok 300g gęstej masy – wstaw do lodówki na minimum 12 godzin
2 łyżki ksylitolu (ok 20g)

Mus daktylowy:
150g suszonych daktyli bez pestek
4 łyżki (40g) gęstego mleczka kokosowego lub napoju roślinnego bez cukru

Dodatki:
1 banan (ok 120g)
1 pasek wegańskiej czekolady bez cukru (ok 20g)
1 łyżeczka gorzkiego kakao

Wykonanie:
Kruche ciasto:
Płatki owsiane zmiel (nie musi być bardzo drobno).
Do miski wsyp suche składniki: mąki, zmielone płatki owsiane, sodę, ksylitol, sól – wymieszaj. Dodaj sok z cytryny.
Do drugiej miski przełóż olej kokosowy, tahini, wymieszaj.
Do suchych składników przełóż mokre i wymieszaj. Jeżeli ciasto się nie połączy to dodaj napój roślinny.
Formę na tartę wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż ciastem dno oraz boki formy.
Piecz w temperaturze 180 st. C, program pieczenia góra-dół bez termoobiegu i piecz ok 15 minut.
Ostudź.

Mus daktylowy:
Daktyle zalej gorącą wodą, odstaw do namoczenia na ok 30 minut.
Daktyle odsącz, zmiksuj na mus.
W małym garnku podgrzej napój roślinny lub mleczko kokosowe (4 łyżki) i dodaj mus, podgrzewaj ok 2 minuty.

Krem:
Przełóż gęstą część mleczka kokosowego do wysokiego naczynia i ubij na krem, dodaj ksylitol, wymieszaj. Włóż do lodówki.

Wykończenie ciasta:
Na ostudzony spód ciasta wyłóż mus daktylowy, następnie ułóż pokrojonego banana, dodaj ubite mleczko kokosowe.
Całość oprósz kakao oraz posyp kawałkami czekolady i wstaw do lodówki do schłodzenia.

Porady:
1. Gdyby surowe ciasto kruszyło się podczas wykładania do formy to wystarczy je lekko pougniatać palcami i ciasto powinno ładnie się połączyć.
2. Kontroluj czas pieczenia ciasta, aby go nie przypalić. Ustaw początkowo czas pieczenia na 12 minut i po tym czasie sprawdź czy jest już rumiane. Jeżeli nie to dopiecz je jeszcze przez 2-3 minuty.
3. Do przygotowania kokosowego kremu koniecznie wybieraj mleczko kokosowe o dużej zawartości ekstraktu z kokosa - 80%, aby było gęste, dzięki temu ładnie się ubije.
4. Do przygotowania musu daktylowego możesz użyć świeżych daktyli, które wystarczy pozbawić pestek, a następnie zmiksować.
5. Ksylitol możesz zastąpić erytrolem.
6. Kakao możesz zastąpić karobem.
7. Gotowe ciasto przechowuj w lodówce ok 2-3 dni.
8. Ksylitol nie jest wskazany dla dzieci poniżej 3 roku życia.
 

Więcej porad żywieniowych oraz przepisów na smaczne i zdrowe przepisy znajdą Państwo na stronie www.napolslodko.com oraz na profilu www.facebook.com/napolslodko.

Tekst, zdjęcia: dietetyk Anna Englisz