Wielka Rybna Fiesta - burmistrz serwuje smażoną rybę

  • Aktualności
Miasto z Wizją / 16.06.2019 / Komentarze
Warsztaty ekologiczne, eko rejsy, pokaz sztuki kulinarnej, zabawy, gry i konkursy z nagrodami

Sobota  w Szczecinku stanęła pod znakiem tego, z czego miasto słynie w regionie i kraju, czyli wędkarstwa, ekologii i ryb. Na muszli koncertowej w Parku Miejskim króluje (w niedzielę też) Wielka Rybna Fiesta. To jedyne takie przedsięwzięcie - impreza na Pomorzu Zachodnim. Po tym co dziś widzieliśmy na placu przed muszlą koncertową w Parku Miejskim jesteśmy przekonani, że na stałe wpisze się w kalendarz cyklicznych imprez Szczecinka i Pomorza Zachodniego.

Organizatorzy Rybnej Fiesty przygotowali dla nas moc atrakcji.

- Głównym celem tego pionierskiego wydarzenia jest rozwijanie zainteresowania naszym regionem od zawsze związanego z wodą i rybami, popularyzacja wiedzy i świadomości ekologicznej, propagowanie żywności ekologicznej oraz produktów regionalnych i tradycyjnych - mówi "Miast z Wizją" Mariusz Getka, prezes Szczecineckiej Lokalnej Organizacji Turystycznej, która wraz z miastem i powiatem jest organizatorem tego przedsięwzięcia.

- W wydarzeniu biorą udział liczne podmioty, m.in.: Fundacja Ratuj Ryby - prowadzi ekologiczne warsztaty dla dzieci oraz edukacyjne rejsy statkiem spacerowym po jeziorze Trzesiecko, Związek Miast i Gmin Dorzecza Parsęty - prezentuje działanie straży rybackiej i prowadzi animacje dla najmłodszych, Wiadomości Wędkarskie – spotkania z dziennikarzami na co dzień zajmującym się wędkarstwem oraz szkolenie wędkarskie dla dzieci i młodzieży, PZW Koszalin – dający możliwość zdania egzaminu na kartę wędkarską oraz Centrum Edukacji Ekologicznej i Rewitalizacji Jezior – dni otwarte.

Jak powiedział nam Mariusz Getka, podczas Fiesty odbywa się również jarmark wyrobów domowych oraz rękodzieła. Ale prawdziwym "gwoździem" programu Wielkiej Rybnej Fiesty jest smażona i wędzona ryba serwowana mieszkańcom Szczecinka przez burmistrza Daniela Raka. Oczywiście, za darmo.

Do zaimprowizowanej smażalni przed muszlą, w której urzędował burmistrz, ustawiła się długa kolejka chętnych do skosztowania smażonej siei i sielawy. Rybka była znakomita (sprawdziliśmy - posmakowaliśmy).

Oprócz tego w programie Fiesty: prezentacja tajników kuchni Warcisława, wg. Szefa Łukasza Szymańskiego, liczne atrakcje i animacje dla dzieci, warsztaty i zabawy edukacyjne, eko rejsy, stoiska gastronomiczne, stoiska z regionalnymi wyrobami, rękodzieło, mini disco, gry i konkursy z nagrodami, pokaz sztuki kulinarnej Jakuba Wolskiego – uczestnika Hell’s Kitchen, konkurs „Kto najszybciej zje 1kg burgera” (w niedzielę), degustacje i prezentacje domowych przetworów rybnych, kino plenerowe.

- Wydarzenie to będzie także okazją do rozegrania integracyjnych zawodów wędkarskich, w których w parach rywalizować będą dzieci i młodzież z grupy wędkarskiej „Catch&Release” działającej przy CEEiRJ oraz ze specjalnego ośrodka szkolno-wychowawczego. Ta impreza to będzie to najlepsza okazja do kreatywnego spędzania wolnego czasu na świeżym powietrzu, a jednocześnie w znakomity sposób przyczynić się do uatrakcyjnienia wypoczynku mieszkańców miasta oraz turystów - zapewnia M. Getka.

Organizatorzy zapraszają dziś (sobota, do godz. 18) i jutro (niedziela (od godz. 12). Tym razem na smażoną rybę zaprasza starosta Krzysztof Lis.

 

 

 

Więcej zdjęć na Facebook/Miasto z Wizją

Tekst i foto: Sławomir Włodarczyk