Jadalne prezenty bez cukru - śliwki z marcepanem i czekoladą

  • Aktualności
Miasto z Wizją / 10.12.2017 / Komentarze
Dietetyk Anna Englisz zdradza przepis na to, jak obdarować bliskich nie tylko smacznymi, ale też zdrowymi słodkościami

Najlepsze prezenty to takie, które można zjeść ze smakiem i bez wyrzutów sumienia. Pomysłów na jadalne prezenty bez cukru ciąg dalszy. Dzisiaj coś nowego dla dorosłych, czyli śliwki z marcepanem i czekoladą bez cukru. Suszone śliwki wzięły długą kąpiel w rumie, następnie skryły są pod pierzynką z marcepanu, a całość  otuliła czekolada.

 

Jadalne prezenty bez cukru. Śliwki z marcepanem i czekoladą (wegańskie)

Ilość to 45 sztuk. Wartość odżywcza i wymienniki 1 śliwki to: WW = 0.80, WBT = 0.34, kcal = 59.2, węglowodany = 8.11g, błonnik = 1.1g, białko = 1/22g, tłuszcz = 3.2g, Suma wymienników (WM) = 1.03, w tym procent WBT = 32

Składniki:
Śliwki z rumem:
• 200g suszonych śliwek kalifornijskich (ok 45 sztuk)
• ½ szklanki rumu lub whisky (100g) do namoczenia śliwek

Marcepan:
• 200g migdałów bez skórki
• 100g pudru z ksylitolu lub erytrolu
• kilka kropki oleju migdałowego (opcjonalnie, możesz pominąć)
• ¼ szklanki wody (mniej lub więcej jeżeli marcepan będzie tego wymagał)

Polewa:
• 100g czekolady gorzkiej bez cukru
• 1 łyżeczka oleju kokosowego

Wykonanie:
1. Śliwki przesyp do miseczki, zalej rumem lub whisky i pozostaw do namoczenia na ok 10-12 godzin.
2. Migdały zmiel na mąkę.
3. Do miski wsyp zmielone migdały, puder z ksylitolu, dodaj olejek migdałowy oraz wodę. Połącz składniki z jedną całość. Jeżeli wody będzie za mało dodaj więcej.
4. Śliwki odsącz, osusz.
5. Z marcepanu rób kulki wielości orzecha włoskiego, rozpłaszczaj je i zawijaj w nie śliwki.
6. Czekoladę razem z olejem kokosowym rozpuść w kąpieli wodnej. Każdą śliwkę obtocz w rozpuszczonej czekoladzie, wyłóż na kratkę i pozostaw do zastygnięcia czekolady.

Porady:
1. Migdały w skórce też będą odpowiednie. Wystarczy zalać je gorącą wodą na ok 15 minut, odsączyć i zdjąć skórkę. Następnie zmielić na mąkę.
2. Puder z ksylitolu możesz zastąpić pudrem z erytrolu. Nie widziałam w sklepach pudru z ksylitolu lub erytrolu, dlatego sama mielę ksylitol lub erytrol na puder w młynku do kawy.

Więcej porad żywieniowych oraz przepisów na smaczne i zdrowe przepisy znajdą Państwo na stronie www.napolslodko.com oraz na profilu www.facebook.com/napolslodko.

Tekst, zdjęcia: dietetyk Anna Englisz