Sałatka z fetą i orzechami włoskimi na półsłodko

  • Aktualności
Miasto z Wizją / 11.06.2017 / Komentarze
Dietetyk Anna Englisz poleca przepis na smaczną i zdrową sałatkę, którą możemy zabrać ze sobą wszędzie

Sałatka na wynos to sposób na zjedzenie odpowiedniej ilości warzyw w dowolnym miejscu i czasie. Moja dzisiejsza propozycja do solidna dawka surowych warzyw z sosem na bazie oliwy, z dodatkiem sera feta oraz orzechów.
Nie bez powodu pokazuję sałatkę w słoiku. Słoik to dla mnie najlepsze „opakowanie” do przenoszenia sałatek z sosami. Nie każde plastikowe pudełko się tutaj sprawdzi, bo często nie jest szczelne, przez co zawartość przecieka. Słoik natomiast to szczelne opakowanie, które możecie wypełnić dowolną potrawą i zabrać ze sobą do pracy, na piknik, czy do szkoły. Oczywiście musicie uważać, by nie rzucać plecakiem czy torebką, aby nie stłuc słoika i nie stracić pysznego posiłku  .
Z takim przepisem lunch w pracy stanie się smaczną przyjemnością. Szczególnie teraz, kiedy jest ciepło, to z chęcią zjada się takie orzeźwiające sałatki. Przygotowanie takiego posiłku nie zajmuje dużo czasu, a sprawia dużą radość i odżywia.

Ilość to: 2 porcje. Wartość odżywcza i wymienniki 1 porcji to: WW = 1.6, WBT = 3.1, kcal = 372, węglowodany = 23.45g, błonnik = 7.5g, białko = 14.35g, tłuszcz = 28,1g, Suma wymienników (WM) = 4.7, w tym procent WBT = 66.

Składniki:
• 1 czerwona papryka (230g)
• 1 żółta papryka (200g)
• ½ czerwonej cebuli (50g)
• 3-4 garście sałaty
• 2 starte marchewki (100g)
• 2 łyżki (30g) orzechów laskowych świeżych lub suszonych
• ½ kostki (ok 100g) greckiej fety

Sos:
• 2 łyżki oliwy z oliwek (20ml),
• 2 łyżki posiekanej, świeżej natki pietruszki,
• sól,
• pieprz czarny świeżo mielony,
• łyżka octu jabłkowego,
• łyżeczka (5ml) miodu lub szczypta ksylitolu

Wykonanie:
1. Warzywa umyj, marchewkę obierz e skóry, sałatę osusz i porwij na mniejsze kawałki. Papryki pokrój w kostkę, cebulę w piórka, marchewkę zatrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. Ser pokrój w kostkę.
3. Składniki sosu wymieszaj.
4. Przygotuj dwa czyste i suche półlitrowe słoiki.
5. Na dno słoików wlej po połowie przygotowanego sosu, następnie warstwami układaj warzywa: paprykę żółtą, marchew, cebulkę, ser, paprykę czerwoną, sałatę.
6. Na wierzch ułóż pokruszone orzechy.
7. Zakręć i zabierz ze sobą na wynos.

Porady:
1. Fetę możesz zastąpić twarogiem półtłustym, mozzarellą, serem pleśniowym, wegańskimi serami.
2. Sałatkę staraj się spożyć jak najszybciej, unikaj trzymania jej zbyt długo w cieple.
3. Oliwę możesz zastąpić olejem z awokado, olejem lnianym, czy innym olejem, który lubisz.
4. Ocet jabłkowy możesz zastąpić cytryną lub limonką.
5. Jeżeli lubisz prażone orzechy to upraż je na suche patelni lub upiecz w piekarniku, następnie dodaj do sałatki

Więcej porad żywieniowych oraz przepisów na smaczne i zdrowe przepisy znajdą Państwo na stronie www.napolslodko.com oraz na profilu www.facebook.com/napolslodko.

Tekst, zdjęcia: dietetyk Anna Englisz