Zdrowe i smaczne zamienniki sklepowych słodyczy
- Aktualności

Osoby, które unikają jedzenia cukru, a tym samym również wszelkiego rodzaju słodyczy, często zastanawiają się nad tym, co mogą jeść w zamian. Pomysłów na zamienniki słodyczy jest wiele. Kilka z nich spisałam dla Was poniżej. Mam nadzieję, że moje propozycje będą dla Was pomocne.
Świeże owoce
Poza fruktozą , czyli cukrem owocowym, zawierają błonnik pokarmowy oraz składniki mineralne. Po spożyciu owocu, dzięki zawartemu w nim błonnikowi, dłużej odczuwamy sytość. Jednocześnie – poza kaloriami - dostarczamy naszemu organizmowi cennych witamin i składników mineralnych.
Sałatka owocowa [1 porcja] - jabłko, owoc granatu, 1 łyżka orzechów laskowych, 2 mandarynki, łyżka wiórków kokosowych, cynamon do smaku, 2 łyżki jogurtu naturalnego lub mleczka kokosowego. Jabłko pokroić w kostkę, wyłuskać owoc granatu, mandarynki podzielić na cząstki. Orzechy laskowe pokruszyć. Wymieszać wszystkie składniki.
Suszone owoce
Daktyle, morele, figi, rodzynki, żurawina, mango, banany. Są świetną alternatywą dla słodyczy. Są bardzo słodkie, ponieważ nie zawierają dużo wody. Według mojej sugestywnej opinii suszone daktyle w smaku przypominają cukierki krówki. W przypadku osób chorujących na cukrzycę suszone owoce najlepiej zjeść przed treningiem lub wysiłkiem fizycznym. Wybierając suszone owoce starajmy się sięgać po te niesiarkowane. Dostępne są one w sklepach ze zdrową żywnością oraz dobrze zaopatrzonych delikatesach.
Bakalie
Mieszanki suszonych owoców i orzechów, poza węglowodanami i błonnikiem, dostarczają również cennych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz witaminy E. Działają przeciwzapalnie oraz obniżają stężenie „złego” cholesterolu LDL.
Gorąca czekolada
To taka namiastka dla czekolady i słodkiego kakao. Można ją przygotować na mleku roślinnym lub tradycyjne na mleku krowim. Dla alergików i dzieci kakao można zastąpić karobem.
Czekolada z cynamonem [1 porcja] - 1 szklanka mleczka roślinnego (migdałowego, ryżowego, owsianego) lub mleka krowiego, 3 łyżeczki kakao lub karobu, ¼ łyżeczki mielonego cynamonu, ¼ łyżeczki ksylitolu (dla dzieci powyżej 3 roku życia) . W czekoladzie dla dzieci poniżej 3 roku życia ksylitol można zstąpić syropem daktylowym lub z agawy, ewentualnie pominąć.
Pieczone owoce
Pieczone jabłko z cynamonem to namiastka szarlotki. Można do wydrążonego środka jabłka dodać odrobię bezcukrowego dżemu lub innego owocu, np. rodzynek. Upiec można również gruszkę, banana czy świeże figi.
Jabłka pieczone z dżemem śliwkowym i orzechami [1 porcja] – 2 jabłka, 2 łyżeczki dżemu śliwkowego bezcukrowego, 2 łyżeczki pokruszonych orzechów włoskich, cynamon. Jabłka umyć, nie obierać ze skóry. Wydrążyć z gniazd nasiennych, w ich miejsce dodać dżem, orzechy, a wierzch posypać cynamonem. Piec w temp. ok 180 st. C do miękkości.
Musy owocowe
To nic innego jak zmiksowane owoce w różnej kompozycji. Pisząc o zamiennikach słodyczy warto wspomnieć o tym, aby podczas przygotowywania musu wybrać jeden słodki owoc, np. banana, gruszkę, słodką odmianę jabłek. Przygotowując mus należy zwrócić uwagę na łączenie owoców, aby nie podnosiły za szybko stężenia glukozy we krwi. Jeżeli do musu wybierzemy banana, należy zrównoważyć jego słodkość dodatkiem kwaśnego owocu, np. kiwi, malin. W sezonie zimowym można sięgać po owoce mrożone.
Mus gruszkowo - malinowy [1 porcja] – gruszka obrana ze skórki, garść malin (poza sezonem mrożonych), ½ łyżeczki ksylitolu (dla dzieci syropu daktylowego lub z agawy), łyżka dowolnych otrąb. Wszystkie składniki zmiksować.
Koktajle owocowe
Tutaj można poszaleć. Poza owocami do koktajli wykorzystujemy jogurty, mleko krowie, mleczko roślinne (migdałowe, orkiszowe, owsiane, ryżowe, sojowe), różne dodatki ziaren: chia, sezam, siemię lniane, orzechy, ziarna dyni, słonecznika. Można do koktajlu dodać węglowodany złożone w postaci płatków owsianych, otrąb lub zarodków pszennych.
Koktajl dla zmysłów [1 porcja] - banan, 1 łyżeczka kakao lub karobu, garść malin (mogą być mrożone), 1 łyżka otrąb, 1 łyżka migdałów, 1 szklanka mleka migdałowego lub innego. Wszystkie składniki zmiksować. Banan dostarczy potasu, uspokajającego tryptofanu i słodkiego smaku. Migdały i mleko migdałowe uspokajającego magnezu, kakao obniżającej ciśnienie teobrominy, maliny wzmacniającej odporność witaminy C, natomiast otręby węglowodanów złożonych obniżających IG.
Domowe batony musli
Najlepsza alternatywa dla różnego rodzaju batoników musli z masą syropów. Jeżeli tylko pokonamy lenistwo i przeczytamy skład tych batoników, to szybko przekonamy się, jak dużo zawierają w sobie cukru w różnej postaci. Lepszą wersję sklepowych batoników spokojnie można upiec w domu. Co jest potrzebne? Chęci, czas i następujące składniki:
Domowe batoniki mocy [8 porcji] - ¾ szklanki płatków owsianych, ½ szklanki wiórków kokosowych, 3 łyżki masła orzechowego, ½ szklanki suszonych daktyli pokrojonych drobno, 2 łyżki nasion słonecznika, 3-4 łyżki mleka owsianego lub innego mleka roślinnego. Płatki owsiane i wiórki kokosowe uprażyć osobno na suchej patelni. Mleko wymieszać z masłem orzechowym. Wszystkie składniki wymieszać. Formę do pieczenia 30x11 wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać mieszankę, równo rozprowadzić i mocno ubić, aby postał długi baton musli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok. 10 minut. Wyjąć, poczekać aż baton ostygnie. Pokroić na 8 kawałków.
Wegański krem czekoladowy z awokado
To taka wegańska nutella. Tłuszcze roślinne, bez cukru, z kakao lub karobem. Krem idealny jako samodzielny deser lub dodatek do tostów.
Wegańska nutella [1 porcja] – ½ awokado, 1 łyżeczka gorzkiego kakao lub karobu (dla alergików), ½ banana. Awokado, banana i kakao/karob zmiksować, schłodzić.
Chipsy owocowe
Na przykład suszone plasterki jabłek z cynamonem czy plasterki gruszki to propozycja dla miłośników czegoś do chrupania. Są to owoce suszone w innej formie. Idealne na przekąskę do szkoły, pracy, kina, na spacerze czy jako podwieczorek.
Chipsy owocowe, czyli suszone plasterki owoców można kupić lub zrobić samemu.
Suszone jabłka z cynamonem [kilka porcji] – kilka jabłek, cynamon. Jabłka wyszorować, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki, posypać cynamonem. Suszyć w suszarce do warzyw i owoców po ok. 3-4 h dziennie przez 2-3 dni.
Więcej porad żywieniowych oraz przepisów na smaczne i zdrowe przepisy znajdą Państwo na stronie www.napolslodko.com oraz na profilu www.facebook.com/napolslodko.
Tekst: dietetyk Anna Englisz