Daktylowo-orzechowe trufle bez dodatku cukru
- Aktualności
Od kiedy mam w domu małą alergiczkę, co chwilę eksperymentuję w kuchni z nowymi przepisami. Mam też ambicję, aby nie podawać jej produktów zawierających cukier, dlatego słodkości przygotowuję sama w domu. Moja kolejna propozycja dla miłośników słodyczy to daktylowo–orzechowe trufle bez dodatku cukru. Do przygotowania trufli użyłam suszonych daktyli, orzechów nerkowca, oleju kokosowego oraz gorzkiego kakao. Nadają się idealnie na deser dla dziecka i osoby dorosłej.
Przygotowanie takich kulek to świetna zabawa dla całej rodziny. Tata może się zająć miksowaniem daktyli, mama mieszaniem wszystkich składników, a dzieci robieniem kulek i obtaczaniem ich w posypkach. Świetna manualna zabawa dla maluchów, a do tego sposób na spędzeniem czasu z całą rodziną. Warto takie słodkości przygotowywać na różne okazje, szczególnie gdy mamy w domu dzieci. Trufle wyglądają i smakują wyjątkowo dobrze. Na pewno znajdą amatorów wśród dzieci i dorosłych.
Ilość to 20 kulek. 1 kulka to: WW = 0,31; WBT = 0,19; kcal = 30,04; węglowodany = 3,66 g; błonnik = 0,49 g; białko = 0,63g; tłuszcz = 1,85 g; suma wymienników (WM) = 0,45, w tym procent WBT = 38
Składniki:
3/4 szklanki (70 g) zmielonych orzechów nerkowca
2 łyżka (20 g) gorzkiego kakao
1 łyżka (10 g) oleju kokosowego
2 garście (100 g) suszonych daktyli
5 liofilizowanych truskawek
2 łyżki (10 g) wiórków kokosowych
Wykonanie:
Daktyle zalać gorącą wodą i zostawić na ok. 15-20 minut do namoczenia. Następnie odsączyć i zmiksować na mus. Nerkowce, kakao, mus daktylowy i olej kokosowy wymieszać. Gotową masę wstawić na ok. 1 godzinę do lodówki. Ten etap jest bardzo ważny. Masa w lodówce zgęstnieje i będzie idealna do formowania trufli. Truskawki pokruszyć lub zmiksować. Z przygotowanej masy przygotować 20 kulek. Można przygotować je ręcznie lub za pomocą łyżeczki do wydrążania kulek z owoców. Kulki podzielić na 3 części i obtoczyć w posypkach. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny, aby stwardniały. Przechowywać w lodówce.
Do trufli w wersji dla dorosłych można dodać 1 łyżkę alkoholu. W zastępstwie kakao można użyć karob.
Więcej porad żywieniowych oraz przepisów na smaczne i zdrowe przepisy znajdą Państwo na stronie www.napolslodko.com oraz na profilu www.facebook.com/napolslodko.
Tekst, zdjęcie: dietetyk Anna Englisz