Drogo, coraz drożej

  • Aktualności
Miasto z Wizją / 08.08.2016 / Komentarze
Płacimy więcej za mięso, chleb, warzywa i cytrusy

Nasi Czytelnicy skarżą się, że na sklepowych półkach w Szczecinku jest coraz drożej. Chodzi głównie o żywność.

Czy podwyżki cen jedzenia to następstwo wprowadzonego niedawno przez rząd podatku handlowego? Zdaniem ekonomistów - tak. Tym bardziej, że ta "daniną" zostały "poczęstowane" głównie największe firmy handlujące żywnością. Niestety, zgodnie z przewidywaniami specjalistów, na dodatkowym podatku tracą nie wielkie sieci, a ci, na których nowe koszty zostaną przerzucone, czyli dostawcy i klienci.

Nowy podatek handlowy obciążył przede wszystkim koszyk z jedzeniem. I to sklepach, w których m.in. mieszkańcy Szczecinka, na co dzień robią mniejsze czy większe zakupy.

Pora na fakty. By sprawdzić ceny żywności nie trzeba biegać po sklepach. Wystarczy zajrzeć do najnowszych danych Urzędu Statystycznego w Szczecinie. My to zrobiliśmy.

Ceny większości artykułów żywnościowych w czerwcu br. były wyższe niż w analogicznym okresie ub. roku. W grupie „pieczywo i produkty zbożowe” najbardziej podrożała mąka pszenna - o 6,2 proc. i chleb pszenno-żytni - o 3,2 proc. Zmniejszyła się natomiast cena bułek pszennych - o 6,5 proc., a ceny ryżu i kaszy jęczmiennej pozostały na tym samym poziomie.

Spośród produktów mięsnych największy wzrost odnotowano dla cen filetów z morszczuka (mrożonych) - o 6,3 proc. (inne ryby też podrożały, niektóre znacznie - dop. red.), mięsa wołowego z kością - o 5,5 proc., szynki wieprzowej gotowanej - o 4,9 proc., mięsa wołowego bez kości – o 3,9 proc., a także mięsa wieprzowego z kością - o 3,3 proc. W porównaniu z czerwcem ub. roku w największym stopniu zmniejszyła się cena kiełbasy suszonej - o 7 proc.

W grupie „mleko, sery i jaja” najbardziej podrożał ser twarogowy półtłusty - o 5,1 proc. Tańsze niż przed rokiem były natomiast: ser dojrzewający - o 10,8 proc., jaja kurze - o 9,4 proc., śmietana (o zaw. tłuszczu 18%) - o 8,7 proc. oraz mleko krowie spożywcze - średnio o  7,5 proc.

Z kolei w grupie żywności „oleje i pozostałe tłuszcze” wzrosła cena margaryny - o 5,9 proc. Natomiast ceny masła świeżego i oleju rzepakowego produkcji krajowej zmniejszyły się - odpowiednio o 11,2 proc. i o 0,8 proc.

W grupie „owoce i warzywa” najbardziej podrożały cytryny - w skali roku o 83,4 proc., ziemniaki - o 41,1 proc., cebula - o 7,9 proc. i pomarańcze - o 5,6 proc. Niższe niż przed rokiem były natomiast ceny marchwi - o 19,4 proc. oraz jabłek - o 13,5 proc.

Wśród pozostałych artykułów wzrostem w skali roku charakteryzowały się ceny cukru białego kryształ - o 31,1 proc., herbaty czarnej, liściastej - o 13,3 proc., kawy naturalnej mielonej - o 8,2 proc. oraz czekolady mlecznej - o 1,7 proc. Spadły natomiast ceny soku jabłkowego i piwa jasnego pełnego - odpowiednio o 2,3 proc. i o 1,4 proc.

Tekst i fot: Sławomir Włodarczyk

Źródło: Urząd Statystyczny w Szczecinie