Pasta brokułowa z sezamem
- Aktualności

Dzień zazwyczaj rozpoczynam lekkim śniadaniem – np. pełnoziarnistymi tostami z pastą brokułową z sezamem. Lubie jeść śniadania warzywne, lekkie, smaczne i ładnie wyglądające. W zimie, gdy jest pochmurno, szaro i smutno taki posiłek dodaje pozytywnej energii na cały dzień. Pasta brokułowa z sezamem jest szybka do przygotowania. Można ją zrobić wieczorem, wstawić do lodówki, a rano będzie w sam raz na posiłek. Taką pastę z powodzeniem można przechowywać w lodówce 2-3 dni. Pastę brokułową z sezamem można zastosować jako „smarowidło” do: naleśników, tortilli, tostów pełnoziarnistych, pieczywa pełnoziarnistego, a także jako dip do warzyw, np. selera naciowego, papryki, ogórków, marchewki.
Co cennego siedzi w paście?
Pasta dzięki dodatkowi sezamu jest fajnym źródłem wapnia. Coś dla wegan lub osób, które nie mogą jeść nabiału (tak jak moja córka). W 100g sezamu niełuszczonego (niełuskanego) jest ok 1000mg wapnia! Brokuły dostarczą przeciwutleniaczy, które walczą w organizmie z wolnymi rodnikami. Poza tym zawierają wapń, witaminę C, potas, kwas foliowy (ważny dla kobiet w ciąży), witaminę A. Natka pietruszki jest cenny źródłem witaminy C i beta-karotenu. Z kolei czosnek i cebula, które dodałam do pasty, dostarczą prebiotyków. Prebiotyki stymulują wzrost korzystnej mikroflory przewodu pokarmowego. To ważna informacja dla osób, które mają osłabioną odporność, często chorują czy są po kuracji antybiotykami. W okresie zimowym warto wprowadzić do menu te dwa składniki.
Ilość to: 30 łyżek. Całość: WW = 1.6, WBT = 5.1, kcal = 567, węglowodany = 25.8g, błonnik = 9.6g, białko = 11.0g, tłuszcz = 51.5g,
Suma wymienników (WM) = 6.7, w tym procent WBT = 76.
1 łyżka, czyli 20g to: WW = 0.08, WBT = 0.26, kcal = 28,35, węglowodany = 1.29g, błonnik = 0.48g, białko = 0,55g, tłuszcz = 5,57g,
Suma wymienników (WM) = 0.34, w tym procent WBT = 3,8.
Składniki:
- 1/3 brokułu (ok. 300g)
- 1 cebulka (ok. 100g)
- 3 łyżki sezamu (30g)
- 5 łyżek oliwy z oliwek (50ml)
- Ząbek czosnku
- Sól morska lub różowa
- Kolorowy pieprz (najlepiej świeżo zmielony)
- 2 łyżki natki pietruszki
Wykonanie:
Brokuł ugotować w lekko osolonej wodzie. Cebulkę i czosnek posiekać drobno. Podsmażyć na oliwie wraz z sezamem i natką pietruszki. Do ugotowanego brokułu dodać podsmażoną cebulkę z czosnkiem, sezamem i natką pietruszki. Wszystkie składniki zmiksować, doprawić solą morską i kolorowym pieprzem.
Porady:
1. Pastę należy przechowywać przykrytą w lodówce. Prawidłowo przechowywana zachowuje świeżość 2-3 dni.
2. Natkę pietruszki warto wybierać świeżą lub mrożoną. Ostatecznie może być suszona lub świeża kolendra.
Więcej porad żywieniowych oraz przepisów na smaczne i zdrowe przepisy znajdą Państwo na stronie www.napolslodko.com oraz na profilu www.facebook.com/napolslodko.
Tekst, zdjęcie: dietetyk Anna Englisz