Bezglutenowa tarta z jagodami oraz bitą śmietanką z orzechów nerkowca
- Aktualności

Bezglutenowa tarta z jagodami i bitą śmietanką z orzechów nerkowca
Ilość porcji: 16 kawałków. Wartość odżywcza i wymienniki 1 porcja to: WW = 1.26, WBT = 0.79, kcal = 99.7, węglowodany = 10.83g, błonnik = 0.75g, białko = 1.61g, tłuszcz = 6.36g, Suma wymienników (WM) = 1.64, w tym procent WBT = 39
Składniki:
Ciasto:
• 1 i 1/3 szklanki (150g) mąki gryczanej
• 1 szklanka (100g) migdałów w skórce
• 2 łyżki (40g) miodu lub melasy np. karobowej
• ½ łyżeczki soli himalajskiej
• skórka otarta z ½ cytryny
• 3 łyżki (60g) stałego oleju kokosowego
Śmietanka roślinna:
• 1/2 szklanki (100ml) mleka roślinnego (u mnie sojowe)
• szklanka (150g) orzechów nerkowca (moczonych przez ok 8-10 godzin w 500ml przegotowanej wody)
• 2-3 łyżki miodu (40-60g) lub melasy np. karobowej
• skórka otarta z 1/2 cytryny
Do dekoracji:
• 1 szklanka (130g) jagód
• 1 garść (70g) truskawek, ewentualnie malin
Wykonanie:
Ciasto:
1. Wymieszaj wszystkie suche składniki razem ze skórką cytrynową.
2. Roztop olej kokosowy, wymieszaj z miodem/melasą karobową i stopniowo wlewaj do suchych składników.
3. Formę na ratę wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj olejem kokosowym. Ciasto rozwałkuj na grubość ok 1cm zachowując kształt okrągły. Wyłóż ciasto do formy, przykryj papierem do pieczenia i wstaw na ok 10 minut do lodówki.
4. Wyjmij ciasto z lodówki, zdejmij górną warstwę papieru do pieczenia i delikatnie dociśnij ciasto do spodu. Podziurkuj widelcem.
5. Piecz ok 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, program pieczenia góra-dół, bez termoobiegu.
6. Ciasto wystudź w formie.
Krem:
1. Orzechy dokładnie odsącz i przepłucz.
2. Orzechy przełóż do wysokiego naczynia, dodaj napój roślinny („mleko” roślinne) i blenduj do otrzymania gładkiej konsystencji.
3. Dodaj miód lub melasę oraz skórkę z cytryny – wymieszaj.
Wykończenie:
1. Na ostudzone ciasto wyłóż śmietankę z nerkowców, równo rozprowadź nożem, podsyp jagodami, udekoruj truskawkami lub malinami.
2. Wstaw do lodówki do schłodzenia.
Porady:
1. W przypadku uzyskania zbyt rzadkiej konsystencji śmietanki dodaj do niej 1 łyżeczkę agaru rozpuszczonego w 2-3 łyżkach gorącej wody.
2. Truskawki możesz zastąpić dowolnymi owocami, np. malinami, brzoskwiniami.
3. Tartę przechowuj w lodówce przez 3-4 dni.
4. Ze względu na dodatek miodu/melasy przepis nie jest zalecany dla diabetyka czy osoby zmagającej się z problemem insulinooporności.
Więcej porad żywieniowych oraz przepisów na smaczne i zdrowe przepisy znajdą Państwo na stronie www.napolslodko.com oraz na profilu www.facebook.com/napolslodko.
Tekst, zdjęcie: dietetyk Anna Englisz