Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

  • Aktualności
Miasto z Wizją / 06.07.2021 / Komentarze
Marszałek O. Geblewicz Niepowtarzalne produkty są kulinarną wizytówką Pomorza Zachodniego

Niepowtarzalne produkty są kulinarną wizytówką każdego z regionów. Który z nich okaże się w tym roku najlepszy? Wystartował wojewódzki etap konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Zgłoszenia przyjmowane są do 30 lipca br.

- Ten kulinarny konkurs łączy ludzi z różnych zakątków naszego województwa, którzy są skupieni wokół wspólnej pasji, opartej na produktach żywnościowych i przygotowywaniu potraw według tradycyjnych receptur. Zachęcam do udziału - mówi wicemarszałek województwa zachodniopomorskiego Olgierd Kustosz.

Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów” organizowany jest już po raz XX przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP. Jego cel to gromadzenie wiedzy o oryginalnych i charakterystycznych produktach żywnościowych regionów. Na szczeblu wojewódzkim za przebieg kulinarnych zmagań odpowiada Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego oraz Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach.

W konkursie na poziomie regionalnym udział może wziąć każdy, kto przedstawi żywnościowy produkt regionalny: surowce lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia. Muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami związanymi z regionem, z którego pochodzą. Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów oraz powinny być od dawna znane w okolicy. Produkty będą oceniane w następujących kategoriach: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, produkty regionalne pochodzenia roślinnego, napoje regionalne i inne produkty regionalne.

Aby wziąć udział w konkursie, należy do 30 lipca br. wypełnić zgłoszenie i przesłać je do Zachodniopomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach. Dodatkowe informacje i wzór formularza dostępne są na stronach internetowych: www.wrir.wzp.pl, www.zodr.pl oraz www.produktyregionalne.pl

Regionalny finał odbędzie się 21 sierpnia br. w Przelewicach.

Do zdobycia są nagrody rzeczowe oraz nominacja do nagrody honorowej „Perła 2021”. Krajowy Finał Konkursu, polegający na uroczystości wręczenia statuetki „Perły”, odbędzie się 3 października br. podczas Międzynarodowych Targów Smaki Regionów w Poznaniu.

Tekst i foto: Biuro Prasowe Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego

Opracowanie: Sławomir Włodarczyk

/materiał partnera serwisu/