Regionalni finaliści zmagań kulinarnych

  • Aktualności
Miasto z Wizją / 04.09.2024 / Komentarze
Kto zawalczy o Perłę?

Znamy finalistów konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na poziomie regionalnym. Uroczyste wręczenie nagród odbyło się 31 sierpnia br. w Przelewicach.

Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów” organizowany jest już po raz XXIII przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP. Jego cel to gromadzenie wiedzy o oryginalnych i charakterystycznych produktach żywnościowych regionów. Na szczeblu regionalnym za przebieg kulinarnych zmagań odpowiada Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego oraz Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach.

W konkursie na poziomie regionalnym udział mógł wziąć każdy, kto przedstawił żywnościowy produkt regionalny: surowce lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia. Muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami związanymi z regionem, z którego pochodzą. Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów oraz powinny być od dawna znane w okolicy. Produkty były oceniane w następujących kategoriach: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, produkty regionalne pochodzenia roślinnego, napoje regionalne i inne produkty regionalne.

Zwycięzcami w poszczególnych kategoriach zostali:

1. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne

Szynka pradziada – Helena Floczak Masar Sp. z o.o.

Podkategoria: miody

Miód Drahimski wrzosowy – Konrad Fujarski, Miody Fujarskich

Miód wytłaczany z odsklepin – Grzegorz fujarski, Pasieka Fujarskich

2. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego

Podkategoria: przetwory owocowe

Dżem z czerwonej porzeczki – Jolanta Lipińska

Podkategoria: przetwory warzywne

Konfitura cebulowa zachodniopomorska – Witold Miśtak

Podkategoria: produkty zbożowe

Kołacz woliński – Katarzyna Bojko-Bukała, Manufaktura na Trygława

Podkategoria: wyroby cukiernicze

Szarlotka wolińska – Krystyna Choroszkiewicz, Stowarzyszenie Sołtysów Ziemi Wolińskiej

3. W kategorii napoje regionalne

Podkategoria: napoje bezalkoholowe

Podpiwek z Wyspy Wolin – Marzena Szulińska

Podkategoria: napoje alkoholowe

Nalewka z czarnej porzeczki – Melania Prokopiak

4. Inne produkty regionalne

Pierogi z wędzonym linem – Jolanta Stańczyk

Krajowy Finał Konkursu, polegający na uroczystości wręczenia statuetki „Perły”, odbędzie się 28 września br.  podczas Międzynarodowych Targów Smaki Regionów  w Poznaniu.

W tym roku przedstawicielami z Pomorza Zachodniego, którzy powalczą o „Perłę” są:

- Szynka wędzona wieprzowa – Alicja i Jan Springer

- Dargobądzki paprykarz – KGW Dargobądz Marzena Sulińska

- Miód gryczany – Miody Puszczy Barlineckiej Daria i Jan Kołosowscy

- Chleb dębnowski – Aneta i Stanisław Dobropolscy

- Piwa połczyńskie – Browar Połczyn-Zdrój Sp. z o.o.

Tekst i foto: Biuro Prasowe Urzędu Marszałkowskiego