Laury na Targach "Smaki Regionów" w Poznaniu

  • Aktualności
Miasto z Wizją / 01.10.2024 / Komentarze
Produkty z Pomorza Zachodniego po raz kolejny z „Perłami”

Regionalne wyroby, wytwarzane od lat tymi samymi metodami, wyróżniające się jakością i smakiem – kolejnych pięć takich produktów z Pomorza Zachodniego doceniła Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Prestiżowe nagrody - Perły 2024 - zostały wręczone w miniony weekend. Podczas organizowanych w Poznaniu targów „Smaki Regionów” województwo zachodniopomorskie zaprezentowało nie tylko swoje kulinarne bogactwo, ale również bogatą ofertę turystyczną.

Specjały, które zostały nagrodzone podczas targów w Poznaniu, są znane i cenione przez smakoszy, mieszkańców i turystów odwiedzających Pomorze Zachodnie. Nominacje do tytuły „Perły 2024” to efekt uzyskania najwyższych ocen w regionalnym konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Najlepsi producenci, ekologiczne gospodarstwa, restauratorzy zaprezentowali się pod koniec sierpnia w Przelewicach.

Prestiżowe tytuły i efektowne statuetki podczas poznańskiej gali „Smaki Regionów” otrzymało w tym roku pięć produktów z województwa zachodniopomorskiego:

Szynka wędzona wieprzowa – Alicja i Jan Springer
Dargobądzki paprykarz – Marzena Szulińska KGW Dargobądz
Miód gryczany – Maria i Jan Kołosowscy ,,Miody Puszczy Barlineckiej Kołosowscy”
Chleb dębnowski – Aneta i Stanisław Dobropolscy
Piwa połczyńskie – Browar Połczyn Zdrój

Na Pomorze Zachodnie pojechała również nagroda „Klucz do Polskiej Spiżarni”, przyznawana osobom i instytucjom szczególnie zasłużonym w regionach dla wspierania kulinarnego dziedzictwa, promocji i budowy rynku produktów regionalnych, lokalnych i tradycyjnych. Nagrodę otrzymała Publiczna Szkoła Podstawowa im. Przyjaciół Dzieci w Mierzynie. Jej działalność nie ogranicza się tylko do realizacji celów statutowych. Zaangażowanie nauczycieli w pozaszkolne aktywności uczniów, zaowocowało m. in. wielokrotnym ich udziałem i miejscem na podium w marszałkowskim konkursie „Poszukiwacze smaków”. Jego celem jest m.in. wyszukiwanie produktów czy potraw, które mogą zostać wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.  W 2017 r. uczeń  Szkoły Podstawowej im. Przyjaciół Dzieci w Mierzynie, za pośrednictwem placówki  i ze wsparciem opiekuna szkolnego, zgłosił do IV edycji konkursu produkt: zupa „nic”. 22 grudnia 2020 r. został on wpisany także na ministerialną, kulinarną listę.   

Targi „Smaki Regionów 2024” odbyły się w dniach 27-29 września w obiektach Międzynarodowych Targów Poznańskich. Województwo Zachodniopomorskie od wielu lat uczestniczy w wydarzeniu, promując produkty lokalne i regionalne oraz tradycje kulinarne z Pomorza Zachodniego.

Podczas tegorocznych targów zaprezentowało się siedmiu wystawców z naszego regionu: Browar Połczyn Zdrój, Kołobrzeska Fabryka Piwa „Colberg”, Gospodarstwo Ekologiczne „Sedina”, Ryby z Wyspy Wolin, Skarb Templariuszy, Monard, Gospodarstwo Pasieczne „Maja”.  Zachodniopomorscy producenci przyjechali z przetworami z róży, paprykarzami i przetworami rybnymi, piwami, naturalnymi nalewkami i miodami gatunkowymi.  Na stoisku  Pomorza Zachodniego prezentowano również ofertę turystyczną regionu.

Dodatkowo jeden zachodniopomorski producent otrzymał Medal Targów Smaki Regionów, które przyznawane są producentom najlepszych i najpyszniejszych produktów prezentowanych podczas wydarzenia. Laureatem został Browar Połczyn Zdrój za piwo połczyńskie na miodzie drahimskim.  Wyróżnienie natomiast trafiło do Gospodarstwa Pasiecznego „Maja” R. K. Bondaruk  za miód wrzosowy Pojezierza Drawskiego.

Biuro Prasowe Urzędu Marszałkowsko /partner serwisu/