Wegańskie babeczki z malinami oraz czekoladą bez cukru

  • Aktualności
Miasto z Wizją / 31.05.2020 / Komentarze
Ta propozycja z pewnością umili nam chłodniejsze dni

                                             Wegańskie babeczki z malinami i czekoladą bez cukru (słodzone ksylitolem)

Ilość to: 12 babeczek. Wartość odżywcza i wymienniki 1 babeczki to: WW = 2.05, WBT = 1.02, kcal = 178.16kcal, węglowodany = 22.58g, błonnik = 2.05, białko = 3.45, tłuszcz = 9.74g. Suma wymienników (WM) = 3.06, w tym procent WBT = 2.75

Składniki:
Miara 1 szklanki to 200ml
• ¾ szklanki (75g)  ksylitolu
• ½ szklanki (100ml) oleju (płynnego)
• 2 szklanki (250g) mąki orkiszowej razowej
• 1 szklanka (200ml) „napoju” roślinnego bez cukru (u mnie migdałowy)
• 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 łyżki (20g) gorzkiego kakao
• 1 łyżka soku z cytryny lub octu
• 2 garście (130g)  malin
• 2 paski (20g) gorzkiej czekolady bez cukru (np. słodzonej stewią, erytrolem lub ksylitolem)
• 1 łyżeczka cynamonu
• szczypta kardamonu
• szczypta soli
• ¼ łyżeczki imbiru
• ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

Wykonanie:
1. W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao, startą czekoladę, cynamon, kardamon, imbir, gałkę muszkatołową, sól.
2. W drugiej misce wymieszaj mokre składniki: napój roślinny, olej, sok z cytryny lub ocet.
3. Do suchych składników dodaj mokre i wymieszaj.
4. Przygotuj 12 papilotek na babeczki. Do formy na babeczki powkładaj papilotki i wlej masę do położy wysokości foremek.
5. Następnie ułóż po 4-5 malin, przykryj pozostałą porcją masy. Papilotki z malinami powinny być wypełnione do ¾ wysokości foremki.
6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, program pieczenia góra – dół bez termoobiegu. Piecz przez ok 25 minut.
7. Przed podaniem możesz posypać pudrem z ksylitolu lub polać gorzką czekolada bez cukru i dodatkowo udekorować malinami.

Porady:
1. Maliny możesz zastąpić innymi owocami np. jagodami, truskawkami, śliwkami. Możesz użyć również owoców mrożonych.
2. W zastępstwie ksylitolu możesz użyć erytrolu.
3. Jeżeli nie jesteś weganinem lub nie masz ograniczeń w diecie w spożywaniu produktów mlecznych możesz użyć czekolady mlecznej bez cukru i/lub masła.
4. Odpowiednią puszystość ciasta uzyskasz dzięki dodatkowi sody i soku z cytryny - pamiętaj aby nie pomijać tych składników w przepisie.

Więcej porad żywieniowych oraz przepisów na smaczne i zdrowe przepisy znajdą Państwo na stronie www.napolslodko.com oraz na profilu www.facebook.com/napolslodko.

Tekst, zdjęcia: dietetyk Anna Englisz