Bezmączny torcik z kremem czekoladowym i truskawkami
- Aktualności

Bezmączny torcik z kremem czekoladowym i truskawkami
Ilość porcji: 16 kawałków. Wartość odżywcza i wymienniki 1 kawałka: WW = 1.51 WBT = 1.38 kcal = 191.31, węglowodany = 18.63g, błonnik = 3.49g, białko = 5.02g, tłuszcz = 13.11g, suma wymienników (WM) = 2.92, w tym procent WBT = 48.
Składniki:
Ciasto:
• 3 garście (200g) zmielonych migdałów
• 4 jaja (ok 250g)
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
• ½ płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
• 1 łyżka soku z cytryny lub z limonki lub octu balsamicznego
• 2 łyżki (20g) gorzkiego kakao
• 2 łyżki (50g) masła klarowanego ghee lub oleju kokosowego
• 2 garście (100g) suszonych daktyli
• opcjonalnie: 2 łyżki (20g) ksylitolu lub erytrolu
Krem:
• 3 garście (150g) suszonych daktyli
• 2 łyżeczki żelatyny + 2-3 łyżki gorącej wody
• puszka (400g) gęstego mleczka kokosowego o zawartości ekstraktu kokosa 85% (wstaw do lodówki na ok 10-12 godzin do schłodzenia) – jeżeli ekstraktu będzie mniej, powstanie płynny krem
• 2 łyżki (10g) gorzkiego kakao
Do dekoracji:
• ok 3,5 szklanki (400g) truskawek
Wykonanie:
Ciasto:
1. Daktyle zalej gorącą wodą – wody powinno być kilka cm powyżej owoców. Odstaw na ok pól godziny do namoczenia.
2. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę.
3. Jeżeli chcesz dosłodzić tort to do ubietej piany dodaj ksylitol lub erytrol.
4. Następnie dodaj żółtka i wymieszaj.
5. Daktyle odsącz, wodę zachowaj do namoczenia ciasta, a odsączone daktyle zmiksuj na mus.
6. Do piany z białek dodaj mus daktylowy, wymieszaj.
7. Na koniec wsyp kakao, sodę, proszek do pieczenia, wlej sok z cytryny, limonki lub ocet balsamiczny i wymieszaj. Odstaw na ok 10 minut.
8. Piekarnik rozgrzej do 180 st C, nastaw program do pieczenia góra-dół bez termoobiegu.
9. Foremkę do pieczenia o średnicy 22cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto, wyrównaj.
10. Wstaw do gorącego piekarnika i piecz 35 minut.
Krem:
1. Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na ok pół godziny do namoczenia.
2. Żelatynę zalej gorącą wodą, mieszaj do momentu rozpuszczenia się żelatyny.
3. Mleczko kokosowe (poza wodą kokosową, która znajduje się na dnie puszki) wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną, następnie dodaj kakao.
4. Daktyle odsącz (wodę po moczeniu daktyli zachowaj do nasączenia ciasta), zmiksuj na mus daktylowy i dodaj go do mleczka kokosowego.
5. Krem wstaw do lodówki na ok 1 godzinę.
6. Ostudzone ciasto przekrój na pół, blaty ciasta nasącz wodą po moczeniu daktyli.
7. Połowę truskawek pokrój w plasterki, pozostałą w cząstki.
8. Na jeden blat ciasta wyłóż połowę kremu, plasterki truskawek. Przykryj drugim blatem ciasta. Posmaruj pozostałą częścią kremu tylko wierzch ciasta, ułóż truskawki.
Porady:
1. Ciasto ze względu na krem, przechowuj w lodówce.
2. Owoce możesz użyć dowolnie inne lub zastosować mieszankę, np. truskawek, malin, borówek.
3. Jeżeli nie możesz jeść kakao, nie martw się, jest bardzo dobry zamiennik. Użyj karobu w proszku.
4. Co w sytuacji gdy masz do dyspozycji mleczko kokosowe o małej zawartości ekstraktu z kokosa ? Nie martw się, tylko użyj więcej żelatyny lub agaru, a uzyskasz pożądaną konsystencję.
Więcej porad żywieniowych oraz przepisów na smaczne i zdrowe przepisy znajdą Państwo na stronie www.napolslodko.com oraz na profilu www.facebook.com/napolslodko.
Tekst, zdjęcie: dietetyk Anna Englisz