Biszkopt jaglano–owsiany z czarnymi porzeczkami i kremem waniliowym

  • Aktualności
Miasto z Wizją / 14.06.2020 / Komentarze
Dietetyk Anna Englisz poleca przepis na smaczną i zdrową alternatywę dla tradycyjnych ciast

Biszkopt jaglano–owsiany z czarnymi porzeczkami i kremem waniliowym (bez glutenu, bez cukru, bez mleka)

Ilość porcji to: 20 kawałków. Wartość odżywcza i wymienniki 1 kawałka to: WW = 1.65, WBT = 0.49, kcal = 111,35, węglowodany = 16.89g, błonnik = 0.3g, białko = 2.61g, tłuszcz = 4,35g, suma wymienników (WM) = 2.15, w tym procent WBT = 23

Składniki:
biszkopt:
• 4 jaja (280g)
• ¾ szklanki ksylitolu (110g)
• ½ szklanki (50g) mąki owsianej
• ½ szklanki (70g) mąki jaglanej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
• 1 łyżka ekstraktu waniliowego

krem:
• 3/4 puszki (300g) gęstego mleczka kokosowego schłodzonego przez dobę w lodówce (zawartość ekstraktu z kokosa ok 80%)
• 1 banan (ok 120g)
• 2 łyżeczki agaru lub żelatyny
• 2 łyżki (20g) ksylitolu
• ½ laski wanilii
• 1 słoik (400g) dżemu z czarnej porzeczki bez cukru

Dodatki:
• ½ szklanki wody wymieszanej z 2 łyżkami soku z cytryny
• garść świeżych porzeczek

Wykonanie:
Ciasto:
1. Żółtka oddziel od białek.
2. Białka ubij na sztywną pianę.
3. Dodawaj porcjami (po łyżce) ksylitolu i nadal ubijaj.
4. Dodaj żółtka i wymieszaj.
5. Przesiej mąki z proszkiem do pieczenia i dodaj do piany z białek – wymieszaj.
6. Na koniec dodaj ekstrakt z wanilii, wymieszaj.
7. Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez ok 30 minut. Program pieczenia góra-dół, bez termoobiegu.

Krem:
1. Żelatynę rozpuść w kilku łyżkach gorącej wody. W przypadku agaru do 3-4 łyżek gorącej wody wsyp agar i na małym ogniu mieszaj przez ok 2 minuty do rozpuszczenia agaru. Odstaw.
2. Banana zmiksuj.
3. Mleczko kokosowe ubij.
4. Do bitego mleczka dodaj zmiksowanego banan, ziarenka z laski wanilii, ksylitol oraz agar lub żelatynę. Wymieszaj całość i wstaw do lodówki do schłodzenia.

Wykończenie:
1. Upieczone i ostudzone ciasto nasącz wodą z cytryną.
2. Na nasączone ciasto wyłóż dżem porzeczkowy.
3. Na dżem wyłóż krem, udekoruj świeżymi porzeczkami i wstaw na kilka godzin do lodówki do schłodzenia masy.

Porady:
1. Dżem porzeczkowy możesz zastąpić galaretką porzeczkową. Możesz ją przygotować w bardzo prosty sposób – szklankę soku porzeczkowego zagotować, dodać 2 łyżeczki agaru i gotować jeszcze przez ok 2 minuty – wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Jeżeli użyjesz żelatyny – to dodaj ją do gorącego soku i mieszaj do rozpuszczenia. Również wstaw do lodówki do stężenia.
3. Gotowe ciasto przechowuj maksymalnie 2-3 dni w lodówce ze względu krem i obecność świeżych owoców (banan i porzeczek).
4. Mleczko kokosowe wybierz koniecznie o dużej zawartości ekstraktu z kokosa, minimum 80%. Uzyskasz gęste mleczko, z którego przygotujesz gęsty krem.
 

Więcej porad żywieniowych oraz przepisów na smaczne i zdrowe przepisy znajdą Państwo na stronie www.napolslodko.com oraz na profilu www.facebook.com/napolslodko.

Tekst, zdjęcie: dietetyk Anna Englisz