Czekoladowe ciastka z kremem malinowym

  • Aktualności
Miasto z Wizją / 19.04.2020 / Komentarze
Dietetyk Anna Englisz poleca kolejny przepis na smaczną i zdrową alternatywę dla sklepowych słodkości

 

  Czekoladowe ciastka z kremem malinowym słodzone melasa karobową


Ilość to 13 ciastek. Wartość odżywcza i wymienniki 1 ciastka: WW = 1.4 WBT = 0.64, kcal = 63,75, węglowodany = 14.02g, błonnik = 0.1g, białko = 1.34g, tłuszcz = 6.44g. Suma wymienników (WM) = 2.03, w tym procent WBT = 40.

Składniki:
Ciasto:
• czubata szklanka (150g) mąki żytniej razowej
• 100g zimnego masła klarowanego lub oleju kokosowego (olej w wersji wegańskiej)
• 1 łyżka (10g) gorzkiego kakao
• 4 łyżki (40g) melasy karobowej
• 1 łyżka ekstraktu waniliowego
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
• ½ szklanki malin
• ¼ puszki (100g) gęstego mleczka kokosowego (o dużej zawartości ekstraktu z kokosa, minimum 80%) – wstaw na kilka godzin do lodówki
• 2 łyżki (20g) melasy karobowej

Polewa:
• 2 paski (20g) gorzkiej czekolady bez cukru (słodzonej zamiennikami cukru, np. stewią, ksylitolem)
• 4-5 łyżek (40-50ml) mleczka kokosowego
• 13 malin (garść)

Wykonanie:
1. Mąkę, proszek do pieczenia, kakao wymieszaj.
2. Melasę i ekstrakt wymieszaj.
3. Zimne masło/olej kokosowy dodaj do mąki z proszkiem i połącz.
4. Wlej płynne składniki do mąki z masłem/olejem, wyrabiaj do momentu połączenia się składników w jedną masę.
5. Zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 1 godzinę.
6. Wyjmij ciasto z lodówki, odwiń z folii, rozwałkuj (możesz podsypać odrobiną mąki) wykrój 26 serc.
7. Piekarnik nastaw na 180 st. C, program pieczenia góra-dół bez termobiegu, i piecz ok. 8-10 minut.
8. Krem: Mleczko kokosowe wyjmij z lodówki. Zbierz ¼ wydzielonego mleczka (100g), ubij. Do ubitego mleczka dodaj melasę, dokładnie wymieszaj. Maliny zmiksuj lub rozgnieć widelcem i dodaj do ubitej śmietanki, wymieszaj.
9. Polewa:  Do rondelka wlej mleczko, dodaj pokruszoną czekoladę. Podgrzewaj w kąpieli wodnej lub na bardzo małym ogniu do połączenia się składników.

Przekładanie ciastek:
1. Weź dwa ciastka, jedno posmaruj kremem, przykryj kolejnym ciastkiem, odłóż na talerz.
2. Czynność wykonaj wielokrotnie, aż do przełożenia wszystkich ciastek.
3. Przełożone ciastka posmaruj czekoladą i ułóż maliny.
4. Przechowuj w lodówce ok. 2-3 dni.

Porady:
1. Kakao możesz zastąpić karobem, w tej samej ilości.
2. Jeżeli nie stosujesz diety wegańskiej to zamiast oleju kokosowego użyj masła ghee/klarowanego.
3. Ciastka ze względu na krem przechowuj w lodówce.

Więcej porad żywieniowych oraz przepisów na smaczne i zdrowe przepisy znajdą Państwo na stronie www.napolslodko.com oraz na profilu www.facebook.com/napolslodko.

Tekst, zdjęcia: dietetyk Anna Englisz