Czekoladowe ciastka z masłem orzechowym i orzechami

  • Aktualności
Miasto z Wizją / 26.04.2020 / Komentarze
Dietetyk Anna Englisz poleca przepis na smaczną i zdrową alternatywę dla sklepowych słodkości

 

Czekoladowe ciastka z masłem orzechowym i orzechami
(bez cukru, mleka i glutenu)

 


Ilość to: 20 sztuk. Wartość odżywcza i wymienniki 1 ciastka: WW = 0.53, WBT = 0.68, kcal = 87.35, węglowodany z błonnikiem = 6.1g, błonnik = 0.75g, białko = 3.62g, tłuszcz = 5.92g, suma wymienników (WM) = 1.21, w tym procent WBT = 56

Składniki:
• 2/3 szklanki (80g) płatków owsianych górskich
• ½ szklanki (100g) erytrolu
• 1 jajo (50g) lub 1 łyżka siemienia lnianego zmielonego i zalanego 2-3 łyżkami gorącej wody (z siemieniem to wersja dla wegan i alergików)
• ½ szklanki (140g) masła orzechowego bez cukru – użyłam domowego z tego przepisu
• 2 łyżki (20g) gorzkiego kakao
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 1 łyżka ekstraktu waniliowego
• garść (50g) prażonych orzechów arachidowych (możesz kupić nieprażone i uprażyć je na suche patelni)
• ½ tabliczki (50g) czekolady bez mleka i cukru
• opcjonalnie kilka łyżek napoju roślinnego bez cukru, gdyby składniki nie połączyły się w jedną całość

Wykonanie:
1. Płatki owsiane zmiel lekko, przesyp do miski, dodaj sodę, kakao, ekstrakt waniliowy i wymieszaj.
2. Jajko zmiksuj z erytrolem, dodaj masło orzechowe. W wersji wegańskiej dodaj siemię lniane zalane wodą.
3. Do suchych składników dodaj mokre, wymieszaj.
4. Czekoladę pokrój na małe kawałki.
5. Do ciasta dodaj pokrojoną czekoladę oraz orzechy. Mieszaj do momentu połączenia się składników. Jeżeli ciasto będzie za suche dodaj kilka łyżek napoju roślinnego.
6. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na 20 część, z każdej uformuj kulkę, ułóż na blasze, rozpłaszcz ręką lub dnem szklanki.
7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170-180 st. C, program pieczenia góra-dół, bez termoobiegu, piecz ok 10-12 minut.

Porady:
1. Erytrol możesz zastąpić ksylitolem lub pominąć jeżeli wolisz wytrawną wersję ciastek. Dodaj wówczas więcej płatków owsianych zmielonych.
2. Czekolada to dodatek obowiązkowy, ale możesz ją zastąpić np. kawałkami suszonych daktyli lub rodzynków.
3. Kakao możesz zastąpić karobem w tej samej ilości.
4. Tak  jak napisałam wyżej - w wersji wegańskiej jajo zastąp siemieniem lnianym zalanym kilkoma łyżkami gorącej wody. Powstanie żel, który idealnie zwiąże wszystkie składniki ciastek.
5. Masło orzechowe bez cukru - takie wybierz i takie dodaj do przepisu.
6. Napój roślinny to zamiennik mleka. Wybierz dowolny. Pamiętaj natomiast o wyborze napoju, który nie zawiera dodatku cukru.

Więcej porad żywieniowych oraz przepisów na smaczne i zdrowe przepisy znajdą Państwo na stronie www.napolslodko.com oraz na profilu www.facebook.com/napolslodko.

Tekst, zdjęcie: dietetyk Anna Englisz