Domowa gorzka czekolada - konkurencja dla sklepowych słodyczy

  • Aktualności
Miasto z Wizją / 04.09.2016 / Komentarze
Dietetyk Anna Englisz poleca sprawdzony przepis dla dbających o linię łasuchów

Uwielbiam wszystko, co jest czekoladowe. W domowych warunkach próbuję odtwarzać moje ulubione czekoladowe łakocie. Ostatnio nabrałam ochoty na czekoladę. Dzisiaj mam dla Was kolejny słodki smakołyk bez cukru, tym razem czekoladowy, czyli domową czekoladę. Wyzwanie miałam niełatwe, bo chciałam przygotować słodką, domową czekoladę bez cukru i mleka (wegańską). Od razu pomyślałam, że to niemożliwe. Szczęśliwie myślałam tak tylko przez chwilę.
Pomysł na przygotowanie wegańskiej czekolady z jednej strony  był koniecznością – jak wiecie moja córka jest alergikiem na mleko. Z drugiej strony było to dla mnie wyzwanie i chęci wypróbowania przepisu na czekoladę w 100% roślinną. Eksperyment się powiódł, a rezultat przerósł moje oczekiwania. Jednak zanim osiągnęłam zadowalający mnie i moich najbliższych efekt, robiłam tę czekoladę kilka razy, zmieniając składniki i ich proporcje. Najlepsza jest w wersji poniżej. Jeżeli lubicie bardzo słodkie czekolady, to dodajcie do niej więcej daktyli. Możecie też „dosmaczyć” ją słodkimi dodatkami, np. rodzynkami.
Ilość porcji to: 10 batoników lub 40 kostek.

Całość: WW = 13.2, WBT = 19.9, kcal = 2467, węglowodany = 153.2g, błonnik = 20.9g, białko = 27.4g, tłuszcz = 208.9g, Suma wymienników (WM) = 33.1, w tym procent WBT = 60
1 batonik: WW = 1.32, WBT = 19.9, kcal = 246.7, węglowodany = 15,32g, błonnik = 2,09g, białko = 2.74g, tłuszcz = 20.89g, Suma wymienników (WM) = 3.31, w tym procent WBT = 60
1 kostka: WW = 0.33, WBT = 0.50, kcal = 61.67, węglowodany = 3.83g, błonnik = 0.52g, białko = 0.68g, tłuszcz = 5.22g, Suma wymienników (WM) = 0.82, w tym procent WBT = 60

Składniki:
- szklanka wody (200ml)
- 3 garście (150g) suszonych daktyli bez pestek
- 12 łyżek (150g) oleju kokosowego
- 2 garście (100g) orzechów pistacjowych bez łupin
- 2 łyżki (20) gorzkiego kakao
- 2 łyżki (30g) jagód goi

Wykonanie:
1. Olej wyjąć z lodówki, aby zmiękł.
2. Daktyle zalać wodą i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Można je również zalać gorącą wodą i odstawić na kilkanaście minut.
3. Daktyle odsączyć, zmiksować, następnie dodać do nich miękki olej kokosowy, kakao. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Do powstałej masy dodać orzechy, jagody i ponownie wymieszać.
5. Jeżeli olej się rozpuścił i nie chce połączyć z pozostałymi składnikami czekoladę należy wstawić do lodówki na ok 10-15 minut. Ten czas wystarczy na ścięcie się oleju.
6. Wyjąć, wymieszać i dopiero wylać do podłużnej foremki ok 30x10cm wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Wstawić do lodówki na minimum 2h.
8. Pokroić na kawałki, przechowywać w lodówce.

Porady
1. Czekoladę należy przechowywać w lodówce, aby zachowała swój kształt i konsystencję.
2. Ilość kakao można dopasować do własnych preferencji.
3. Kakao można zastąpić karobem.

Więcej porad żywieniowych oraz przepisów na smaczne i zdrowe przepisy znajdą Państwo na stronie www.napolslodko.com oraz na profilu www.facebook.com/napolslodko.

Tekst, zdjęcia: dietetyk Anna Englisz