Domowe żelki wiśniowe bez cukru

  • Aktualności
Miasto z Wizją / 21.08.2016 / Komentarze
To zdecydowanie zdrowsza alternatywa dla produktów dostępnych w sklepach

Dzisiaj do tablicy wywołałam żelki. Dlaczego? Po pierwsze ze względu na ich słaby skład - kiedy czytam etykiety opakowań żelków to wiem, że nigdy takich nie kupię swojej córce. Nawet te ekologiczne mnie nie zachwycają, bo jednym z głównych składników jest cukier, a my cukru nie jemy. Po drugie chciałam stworzyć domowe żelki bez cukru, aby w przyszłości móc mojemu dziecku przygotować zdrowszą alternatywę. W ten sposób powstał przepis na domowe żelki wiśniowe bez cukru.
U mnie w domu panuje taka zasada – jeśli ktoś z domowników ma ochotę na coś słodkiego, to przygotowujemy to sami w domu.  Dzięki temu wiemy, co jemy, a do tego jest zdrowo i słodko.

Moja córka na razie nie wie, że istnieją takie słodycze, jak żelki, bo po pierwsze jest zbyt mała, a po drugie u nas w domu nie ma takich produktów. Jestem natomiast realistką i wiem, że na pewno za jakiś czas się o nich dowie, a wtedy ja już będę miała dla niej zdrowszą alternatywę.

Prowadzenie bloga to motywacja do poszukiwań nowych wyzwań, u mnie m.in. nowych, bezcukrowych propozycji dla sklepowych słodyczy. Dzięki temu testuję naprawdę dużo przepisów, a umieszczam tylko te sprawdzone. Sama mogę pokosztować nowości, z których wiele pozostaje w moim menu na długo. Im więcej przygotowuję domowych słodyczy, tym bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że samodzielnie można w domu zrobić zdrowsze odpowiedniki wszystkich sklepowych słodyczy.
Wracając do żelków. Te przygotowane przeze mnie mają w składzie 3 składniki: sok, miód/erytrol oraz agar agar. Czy znajdziesz w sklepie żelki o takim składzie? Wątpię. Dlatego zachęcam cię do samodzielnego ich przygotowania.

Ilość to ok 60 żelków. Wartość odżywcza i wymienniki 1 żelka: WW = 0.07, WBT = 0.01, kcal = 2.93, węglowodany = 0.74g, błonnik = 0.73g, białko = 0.16g, tłuszcz = 0.01g, suma wymienników (WM) = 0,08, w tym procent WBT = 10.

Składniki:
- szklanka (200ml) soku wiśniowego (u mnie świeżo wyciskany z ekologicznych wiśni)
- 2 łyżeczki (10g) agar agar (przy takiej ilości żelki będą miękkie, jeżeli chcesz, aby były tak twarde, jak te sklepowe - użyj 4 łyżeczek aga agar)
- 2 łyżki (20g) „słodzidła” – ksylitor, erytrol lub miód w wersji nie dla cukrzyka
 
Wykonanie:
1. Sok przelej do rondelka, dodaj agar, słodzidło (jeżeli dodajesz miód, to poczekaj aż sok przestygnie i dodaj jak będzie lekko ciepły) i podgrzewaj na mały ogniu do zagotowania.
2. Gotuj na bardzo małym ogniu ok. 2 minut, często mieszając, aby agar agar się rozpuścił.
3. Jeżeli dodajesz miód, to poczekaj, aż sok przestygnie.
4. Przygotowany sok rozlej do foremek z dowolnymi kształtami (np. silikonowych do kostek lodu), poczekaj aż ostygnie i wstaw do lodówki na kilka godzin.

Porady:
1. Dla maluszków poniżej 3 roku życia zastosuj miód. Jeżeli nie może jeść miodu, użyj melasy karobowej lub buraczanej. Niestety kolor żelków będzie brązowy.
2. Tak, jak napisałam wyżej - jeżeli lubisz twarde żelki, to dodaj do soku 2 razy więcej agar agar, czyli 40g.
3. W zastępstwie agar agar możesz zastosować żelatynę. Rozpuść ją wcześniej w 1/4 szklanki zimnej wody, aby napęczniała. Następnie dodaj ją do gorącego soku i mieszaj do rozpuszczenia żelatyny, nie gotuj.
4. Żelki można przygotować z różnych soków. Upewnij się wcześniej, że sok, którego chcesz użyć, jest świeżo wyciskany. Nie stosuje soków z koncentratów, stawiaj na te naturalne.

Więcej porad żywieniowych oraz przepisów na smaczne i zdrowe przepisy znajdą Państwo na stronie www.napolslodko.com oraz na profilu www.facebook.com/napolslodko.

Tekst, zdjęcie: dietetyk Anna Englisz