Dowiemy się jak smakuje Pomorze Zachodnie
- Aktualności
Już ponad dwadzieścia lat trwa kulinarna podróż, podczas której odkrywane są lokalne i regionalne wyroby, osadzone w polskiej tradycji, od lat wytwarzane tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Który produkt okaże się najlepszym w tym roku na Pomorzu Zachodnim? Ruszył wojewódzki etap konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Zgłoszenia przyjmowane są do 31 lipca br.
- Zachęcam do udziału w tegorocznej edycji tego kulinarnego konkursu, który łączy ludzi z różnych zakątków naszego województwa, skupionych wokół wspólnej pasji, opartej na produktach żywnościowych przygotowywanych według tradycyjnych receptur - mówi wicemarszałek województwa zachodniopomorskiego Olgierd Kustosz.
Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” organizowany jest już po raz XXI przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP. Jego cel to gromadzenie wiedzy o oryginalnych i charakterystycznych produktach żywnościowych regionów. Na szczeblu wojewódzkim za przebieg kulinarnych zmagań odpowiada Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego oraz Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach.
W konkursie na poziomie regionalnym udział może wziąć każdy, kto przedstawi żywnościowy produkt regionalny: surowce lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia. Muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami związanymi z regionem, z którego pochodzą. Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów oraz powinny być od dawna znane w okolicy. Produkty będą oceniane w następujących kategoriach: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, produkty regionalne pochodzenia roślinnego, napoje regionalne i inne produkty regionalne.
Aby wziąć udział w konkursie, należy do 31 lipca br. wypełnić zgłoszenie i przesłać je do Zachodniopomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach. Dodatkowe informacje i wzór formularza dostępne są na stronach internetowych: www.wrir.wzp.pl, www.zodr.pl oraz www.produktyregionalne.pl
Wojewódzki finał odbędzie się 27 sierpnia br. w Ogrodach Przelewice - Zachodniopomorskim Centrum Kultury Obszarów Wiejskich i Edukacji Ekologicznej.
Do zdobycia są nagrody rzeczowe oraz nominacja do nagrody honorowej „Perła 2022”. Krajowy Finał Konkursu, polegający na uroczystości wręczenia statuetki „Perły”, odbędzie się 25 września br. podczas Międzynarodowych Targów Smaki Regionów w Poznaniu.
Tekst i foto: Biuro Prasowe Urzędu Marszałkowskiego