Dyniowe ciasto drożdżowe z orzechami do odrywania

  • Aktualności
Miasto z Wizją / 14.10.2017 / Komentarze
Dietetyk Anna Englisz poleca przepis na smaczną i zdrową alternatywę dla tradycyjnych słodkości

                                                     Dyniowe ciasto drożdżowe z orzechami do odrywania (bez cukru, mleka i jaj)

Ilość porcji to: 20 kawałków. Wartość odżywcza i wymienniki 1 porcji to: WW = 2.86, WBT = 0.64, kcal = 168.8, węglowodany = 31.13g, błonnik = 2.54g, białko = 5.36g, tłuszcz = 4.72 g, Suma wymienników (WM) = 70., w tym procent WBT = 18

Składniki:
Ciasto:
• 2 łyżki (20g) roztopionego masła klarowanego lub oleju kokosowego
• szklanka (ok 200-225ml) napoju roślinnego bez cukru
• paczka suchych drożdży (7g)
• 1,5 szklanki (340g) puree z dyni
• ½ szklanki (100g) ksylitolu lub erytrolu
• 2 łyżeczki soli
• 5 szklanek (550g) mąki orkiszowej razowej

Farsz orzechowy:
• 1 szklanka (100g) orzechów
• ½ szklanki (100g)  ksylitolu
• 2 łyżki (20g) masła lub oleju kokosowego
• 2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:
1. Napój roślinny podgrzej, ale nie gotuj. Napój powinien być ciepły, ale nie gorący.
2. Drożdże wsyp do miseczki, dodaj napój roślinny, 2 łyżki mąki z puli mąki na ciasto. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Do dużej miski wsyp pozostałą mąkę, sól, ksylitol – wymieszaj.
4. Do suchych składników dodaj rozpuszczony olej kokosowy lub masło, puree z dyni oraz rozczyn z drożdży.
5. Wyrabiaj ok 10-15 minut, aż ciasto będzie odchodzić od mieszadła.
6. Przykryj czystą bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
7. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkuj na szerokość 30-50 cm.
8. W osobnej misce wymieszaj pokruszone orzechy, cynamon, ksylitol oraz miękkie masło lub olej kokosowy.
9. Farszem posmaruj rozwałkowane ciasto.
10. Pokrój ciasto wzdłuż na 6 części i poukładaj jeden na drugi.
11. Następnie tak powstałą konstrukcję pokrój na 6 różnych kwadratowych stosików.
12. Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia, stosiki z ciasta włóż pionowo do formy, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok 30 minut.
13. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C i piecz przez ok 30-40 minut.
14. Ostudzone ciasto możesz posypać pudrem z ksylitolu lub polać rozpuszczoną czekoladą bez cukru.

Porady:
1. Zadbaj o prawidłowe wyrośnięcie drożdży, dzięki temu ciasto będzie puszyste.
2. Rozczyn z drożdży do wyrośnięcia potrzebuje ciepła. Aby wspomóc proces wyrastania możesz rozczyn umieścić na kaloryferze lub zanieść w najcieplejsze miejsce w domu.
3. Orzechy możesz wybrać dowolne jakie lubisz, świetnie sprawdzą się nerkowce, laskowe czy włoskie.
4. Puree z dyni możesz zastąpić puree z batata w tej samej ilości.

Więcej porad żywieniowych oraz przepisów na smaczne i zdrowe przepisy znajdą Państwo na stronie www.napolslodko.com oraz na profilu www.facebook.com/napolslodko.

Tekst, zdjęcia: dietetyk Anna Englisz