Dyniowo-orzechowe trufle w czekoladzie słodzone miodem
- Aktualności

Dyniowo – orzechowe trufle w czekoladzie słodzone miodem
(bez mleka, bez cukru, bez glutenu)
Ilość to: 50 sztuk. Wartość odżywcza i wymienniki 1 kulki to: WW = 0.15, WBT = 0.18, kcal = 22.94, węglowodany = 1.75, błonnik = 0.21g, białko = 0.5, tłuszcz = 1.79g, suma wymienników (WM) = 0.34, w tym procent WBT = 54
Składniki:
Trufe:
• 1 szklanka orzechów nerkowca (100g)
• 1/2 szklanki (100g) gęstego puree z dyni
• 1 łyżka (10g) miodu (w wersji wegańskiej użyj melasy karobowej lub buraczanej)
• 1 łyżka oleju kokosowego
• 1 łyżeczka cynamonu
• szczypta imbiru mielonego
• szczypta kurkumy
• 2 łyżki (20g) mąki kokosowej lub zmielonych wiórków kokosowych
Polewa czekoladowa:
• 2 łyżeczki (10g) oleju kokosowego
• 3/4 tabliczki (70g) gorzkiej czekolady bez cukru
Wykonanie:
1. Orzechy nerkowca zalej wodą i pozostaw do namoczenia na całą noc.
2. Orzechy odsącz, zmiksuj na gładką masę.
3. Do masy orzechowej dodaj puree z dyni, mąkę kokosową, miód oraz wszystkie przyprawy.
4. Całość dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na ok 2 godziny.
5. Formuj małe kulki, wielkości orzecha włoskiego i wstaw ponownie do lodówki.
6. Przygotuj polewę: w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z dodatkiem oleju kokosowego.
7. Kulki obtaczaj lub polewaj czekoladą i wstaw do lodówki do zastygnięcia.
Porady:
1. Miód możesz zastąpić melasą krobową lub buraczaną w tej samej ilości.
2. Dodatek mąki kokosowej możesz zastąpić zmielonymi wiórkami kokosowymi.
3. Olej kokosowy możesz zastąpić zwykłym masłem lub klarowanym.
4. Pamiętaj, że gorzka czekolada z definicji nie jest bez cukru. Jest gorzka ze względu na dużą zawartość ziaren kakaowca. Aby kupić czekoladę bez cukru trzeba przeczytać etykietę i sprawdzić co producent użył do posłodzenia czekolady.
Więcej porad żywieniowych oraz przepisów na smaczne i zdrowe przepisy znajdą Państwo na stronie www.napolslodko.com oraz na profilu www.facebook.com/napolslodko.
Tekst, zdjęcia: dietetyk Anna Englisz