Dyniowy sernik z karmelem daktylowym i orzechami bez cukru
- Aktualności

Dyniowy sernik z karmelem daktylowym i orzechami bez cukru
Ilość to: 12 kawałów. Wartość odżywcza i wymienniki 1 kawałka to: WW = 1.94 WBT = 1.86, kcal = 243.58, węglowodany z błonnikiem = 18.9g, błonnik = 0.86g, białko = 4.57g, tłuszcz = 18.53g, suma wymienników (WM) = 3.66, w tym procent WBT = 51
Składniki:
Spód:
100g dowolnych ciastek bez cukru
50g masła lub oleju kokosowego
Masa:
opakowanie (250g) serka mascarpone
1 opakowanie naturalnego serka bez cukru (150g)
2 całe jaja
½ szklanki ksylitlu lub erytrolu (100g)
½ łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
2 niepełne szklanki puree z dyni bez cukru (180g)
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub jasnego budyniu bez cukru (40g)
Karmel daktylowy:
mała garść suszonych daktyli bez pestek (25g)
1/3 szklanki mleka (ok 70ml)
¼ łyżeczki skórki startej z pomarańczy
przyprawy: cynamon, imbir mielony, kardamon, gałka muszkatołowa
Dodatki:
garść orzechów włoskich (50g)
Wykonanie:
Spód:
• Ciastka bardzo dokładnie rozdrobnij.
• Masło lub olej kokosowy rozpuść i dodaj do rozdrobnionych ciastek, wymieszaj.
• Piekarnik rozgrzej do 170 st. C i podpiecz spód ciasta przez 5 minut.
Masa:
• Jaja zmiksuj z ksylitolem lub erytrolem.
• Do masy jajecznej dodawaj po łyżce serka mascarpone, następnie serka białego i mieszaj.
• Do masy serowej dodaj puree z dyni oraz skórkę z pomarańczy i wymieszaj.
• Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną lub budyń, wymieszaj.
• Na podpieczony spód wylej masę serową i wstaw do gorącego piekarnika (170 st C) i piecz przez 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 135 st. C i piecz przez kolejne 90 minut.
• Po tm czasie wyłącz piekarnik, sernik pozostaw w piekarniku do wystudzenia.
Karmel daktylowy:
• Daktyle zalej gorącym mlekiem i odstaw na ok 15-20 minut
• Daktyle zmiksuj z mlekiem, dodaj skórkę pomarańczy oraz przyprawy.
• Jeżeli karmel będzie za gęsty dodaj więcej mleka
Wykończenie:
Ostudzony sernik polej karmelemi posyp pokruszonymi orzechami.
Porady:
1. Sernik przechowuj w lodówce przez 2-3 dni.
2. Ksylitol można podawać dzieciom powyżej 3 roku życia.
3. Orzechy, którymi posypany jest sernik możesz użyć dowolne np. laskowe, migdały.
Więcej porad żywieniowych oraz przepisów na smaczne i zdrowe przepisy znajdą Państwo na stronie www.napolslodko.com oraz na profilu www.facebook.com/napolslodko.
Tekst, zdjęcie: dietetyk Anna Englisz