Fit korzenna granola bez cukru (wegańska)
- Aktualności

Fit korzenna granola bez cukru (wegańska)
Ilość gotowej granoli to ok 600g po upieczeniu, czyli ok 60 łyżek. Wartość odżywcza i wymienniki 1 łyżki to: WW = 0.5, WBT = 0.27, kcal = 46.6, węglowodany = 5,6g, błonnik = 0.2g, białko = 0.4g, tłuszcz = 2.5g. Suma wymienników (WM) = 0.8, w tym procent WBT = 34
Składniki:
• 200g płatków owsianych górskich
• 200g płatków żytnich
• Ok ¾ szklanki wiórków kokosowych (60g)
• 2 łyżki orzechów np. nerkowców, laskowych
• 2 łyżki sezamu (20g)
• 5 łyżek nasion chia (50g)
• 1/3 szklanki ksylitolu lub erytrolu (70g)
• ½ szklanki wody (125g)
• ¼ szklanki oleju (50g)
• 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
• 1 łyżeczka mielonego cynamonu
• ½ łyżeczki mielonego imbiru
• ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Wykonanie:
1. Do dużej miski wsyp płatki, dodaj pozostałe suche składnik: ksylitol, przyprawy, wiórki kokosowe, orzechy, sezam, chia, skórkę pomarańczową. Wymieszaj dokładnie.
2. Do suchych składników dodaj mokre: olej, wodę i wymieszaj. Odstaw na 15 minut.
3. Piekarnik rozgrzej do 150 st. C, ustaw program pieczenia góra-dół bez termoobiegu.
4. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przełóż granolę, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika.
5. Piecz ok 30-40 minut. Przez pierwsze 30 minut piecz granolę w zamkniętym piekarniku. Mieszaj co10-15 minut. Po tym czasie uchyl lekko drzwi piekarnika, zabezpiecz przez zamknięciem drewnianą łopatką lub drewnianym patyczkiem i dosusz granolę.
6. Kontroluj stopień wysuszone granoli, aby nie dopuścić do jej spalenia. Zadbaj też o to aby nie była za mokra, bo podczas przechowywania może spleśnieć.
7. Suchą i ostudzoną granolę przesyp do szklanego słoika, zamknij szczelnie i przechowuj.
Porady:
1. Ilość przypraw możesz zmienić. Jeżeli lubisz bardzo aromatyczne płatki, to dodaj więcej cynamonu, jeżeli lubisz pikantne/ostre - zwiększ ilość imbiru. Dzięki przyprawom granola jest wyjątkowa w smaku, dlatego staraj się nie rezygnować z ich dodatku.
2. Taka granola to świetny pomysł na prezent. Kup ładny szklany słoik, nasyp gotowej granoli, dodaj etykietę z informacją co jest w środku oraz kiedy zostało "wyprodukowane" i wręcz :-). Na pewno osoba obdarowywana takim naturalnie słodkim prezentem będzie ucieszona.
3. Gotowa granola zawiera dodatek ksylitolu i z tego względu mogą ją spożywać dzieci po 3 roku życia.
4. Dodatki do pieczonych płatków można stosować różne, czyli orzechy możesz zastąpić np. nasiona słonecznika czy pestkami dyni.
Więcej porad żywieniowych oraz przepisów na smaczne i zdrowe przepisy znajdą Państwo na stronie www.napolslodko.com oraz na profilu www.facebook.com/napolslodko.
Tekst, zdjęcie: dietetyk Anna Englisz