Gęsina na Świętego Marcina!

  • Aktualności
Miasto z Wizją / 08.11.2017 / Komentarze
Tej wyjątkowej potrawy można spróbować w restauracji ZAMEK już od piątku

Kiedyś uwielbiana, dziś nieco zapomniana – gęś owsiana, arystokracja wśród drobiu. Już po raz trzeci restauracja Centrum Konferencyjne ZAMEK w Szczecinku włączyła się w ogólnopolską akcję, mającą na celu przywrócenie na polskie stoły gęsiny. Polska jest największym producentem gęsi w Europie, a dzięki wspomnianej akcji ich spożywanie systematycznie rośnie.

Zwłaszcza w okresie jesiennym gęsi mają najbardziej wartościowe mięso. Dodatkowo na miesiąc lub dwa przed ubojem, ptaki karmione są tylko owsem, stąd też nazwa „gęś owsiana”. Jest to bardzo ważny czynnik wpływający na jakość i smak mięsa. Samo mięso zawiera duże ilości białka, a także zdrowy tłuszcz. Najlepiej jednak odwiedzić restaurację osobiście, spróbować tego smaku i samemu przekonać się o wyjątkowości gęsiny.

W restauracji CK ZAMEK oprócz pojedynczych dań, np. pasztetu z gęsi podawanego z galaretką z czarnego bzu i pigwy czy bulionu grzybowego z pierożkami faszerowanymi gęsią, można zamówić także całą gęś z różnorodnymi dodatkami. Tych wyjątkowo smacznych potraw można będzie tu spróbować już od najbliższego piątku, 10 listopada. Z pewnością zachwyci ona podniebienia wszystkich gości. Warto się jednak pośpieszyć, bowiem gęsina w zamkowej restauracji będzie podawana jedynie do 3 grudnia. Szczegóły na stronie www.zamek.szczecinek.pl

Tekst: Marzena Góra/SAPiK
Zdjęcie: Sławomir Kłuciejasz