Jadalne prezenty bez cukru - korzenne ciastka i czekoladowe trufle

  • Aktualności
Miasto z Wizją / 24.12.2019 / Komentarze
Dietetyk Anna Englisz zdradza przepis na to, jak obdarować bliskich nie tylko smacznymi, ale też zdrowymi słodkościami

 

Korzenne ciastka z miodem (bez rafinowanego cukru)
 

Ilość to: ok 40  ciastek. Wartość odżywcza 1 ciastka bez kremu: WW =0.83, WBT = 0,07, kcal = 36, węglowodany ogółem = 8.7g, błonnik = 0.42, białko = 1.1g, tłuszcz =0.3g. Suma wymienników (WM) = 0.9, w tym procent WBT = 8

Składniki:
• 2 i 1/3 szklanki mąki orkiszowej razowej (250g)
• 2 łyżeczki cynamonu
• ¼  łyżeczki mielonego imbiru
• ¼ łyżeczki kardamonu
• ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
• szczypta soli
• ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
• ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
• ¾ szklanki ksylitolu (150g)
• 2 łyżki miodu lub melasy np. karobowej (40g)
• 1 jajo (60g)
• ¼ szklanki mleka (50ml)
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
• 1 łyżeczka soku cytrynowego

Wykonanie:
1. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, ksylitol, sól, cynamon, imbir, kardamon i gałkę muszkatołową. Składniki wymieszaj.
2. W drugiej misce wymieszaj mleko, jajo, sok cytrynowy, ekstrakt waniliowy, miód lub melasę. Wymieszaj dokładnie.
3. Do suchych składników dodaj mokre i dokładnie wyrób ręką, łyżką lub użyj urządzenia, które ma funkcję wyrabiania ciast kruchych.
4. Ciasto powinno być miękkie, może kleić się do ręki i to jest prawidłowa konsystencja ciasta.
5. Ciasto zawiń w folię i wstaw na ok 1 godzinę do lodówki.
6. Ciasto wyjmij z lodówki, ręce oprósz mąką i z ciasta formuj kulki wielkości dużego orzecha włoskiego.
7. Ciastka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko je spłaszcz drewnianą łopatką.
8. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C, ustaw program pieczenia góra-dół, bez termoobiegu i piecz przez ok 9-11 minut.
9. Ciastka wystudź.
10. Ciastka możesz oprószyć pudrem z ksylitolu.
11. Przechowuj w puszce lub szklanym opakowaniu.

Porady:
1. Ciastka najlepiej smakują na drugi dzień.
2. Do ciastek dodany jest miód, ale możesz go zastąpić melasą karobową lub buraczaną.
3. Ksylitol możesz zastąpić erytrolem, zachowując proporcje.
4. Ze względu na zawartość ksylitolu ciastka mogą być spożywane przez dzieci po 3 roku życia.

 

Trufle czekoladowe z masłem orzechowym
 

Ilość to: 30 sztuk wielkości małego orzecha włoskiego. Wartość odżywcza i wymienniki 1 kulki to: WW = 0.58, WBT = 0.3, kcal = 49.7, węglowodany = 6.2g, błonnik = 0.44g, białko = 0.9g, tłuszcz = 2.94. Suma wymienników (WM) = 0.88, w tym procent WBT = 34

Składniki:
Masa daktylowa:
• 100g masła orzechowego (tutaj jest przepis na domowe masło orzechowe bez cukru)
• 150g daktyli suszonych bez pestek
• 40 gorzkiej czekolady bez cukru
• 1 łyżka ekstraktu waniliowego
• ¼ łyżeczki skórki pomarańczowej

Polewa:
• 50g gorzkiej czekolady bez cukru
• 1 łyżka oleju
• 2 łyżeczki skórki z pomarańczy

Wykonanie:
1. Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na ok 15 minut.. Po tym czasie odsącz daktyle.
2. Daktyle przełóż do wysokiego naczynia lub misy miksera, który ma funkcje mielenia. Dodaj ekstrakt waniliowy, skórkę pomarańczową oraz masło orzechowe i miel do czasu uzyskania jednolitej konsystencji.
3. W międzyczasie czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj czekoladę do zmielonej masy i dokładnie wymieszaj. Gotową masę wstaw do lodówki na ok 1 godzinę.
4. Przygotowanie polewy: czekoladę razem z olejem rozpuść w kąpieli wodnej.
5. Masę daktylową wyjmij z lodówki i formuj ręką kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtocz w rozpuszczonej czekoladzie, posyp startą skórką pomarańczową, przełóż na talerz wyłożony papierem do pieczenia i wstaw do lodówki, aby czekolada zastygła.
6. Tak przygotowane trufle przechowuj w lodówce kilka dni.

Porady:
1.Daktyle suszone możesz zastąpić świeżymi, ale przed zmieleniem wyjmij pestki. Świeże daktyle nie wymagają namaczania.
2. Daktyle suszone mocz w wodzie nie dłużej niż 15-20 minut, aby nie były zbyt miękkie, ponieważ masa daktylowa będzie za rzadka.
3. Gdyby jednak masa trufli była zbyt miękka, dodaj 1-2 łyżki mąki migdałowej lub zmielonych wiórków kokosowych.
4. Wybierając czekoladę zwracaj uwagę na skład i sięgaj po tę bez dodatku cukru.
5. Masło orzechowe możesz przygotować samodzielnie, ale jeżeli wolisz kupić, to wybierz te bez cukru.

Więcej porad żywieniowych oraz przepisów na smaczne i zdrowe przepisy znajdą Państwo na stronie www.napolslodko.com oraz na profilu www.facebook.com/napolslodko.

Tekst, zdjęcia: dietetyk Anna Englisz