Kakaowe ciasteczka owsiane bez dodatku cukru

  • Aktualności
Miasto z Wizją / 28.08.2016 / Komentarze
Dietetyk Anna Englisz poleca przepis na smaczną i zdrową alternatywę dla sklepowych słodkości

Ciastka owsiane w nowej odsłonie, czyli z dodatkiem kakao. Na takie połączenie natchnęła mnie dość zimna ostatnio aura, nietypowa jak na sierpień. Nie narzekam jednak, bo zbliżająca się jesień to moja ulubiona pora roku i dla mnie może trwać jak najdłużej. W takie chłodne dni lubię „poumilać” sobie dzień zdrowymi słodkościami. Dzisiejszy przepis na kakaowe ciasteczka owsiane bez dodatku cukru świetnie się tutaj odnajduje. Takie ciacha lubię jeść na drugie śniadanie lub na podwieczorek. Świetnie sprawdzą się również jako przekąska na wynos, np. do pracy czy szkoły.
Ciastka owsiane robię z płatków owsianych górskich, które są duże, a po upieczeniu przyjemnie chrupkie.  Dzięki płatkom górskich ciacha dość długo zachowują świeżość i można ich upiec więcej. Ja piekę podwójną porcję, studzę, wkładam po szklanego pojemnika i przechowuję wiele dni. Są świetne na zdrowy poczęstunek dla niezapowiedzianych gości, przekąska na spacer czy śniadanie na wynos.
Pamiętaj, aby użyć gorzkiego kakao, nie słodzonego. Jeżeli masz wątpliwości czy dokonujesz dobrego wyboru, to przeczytaj jego skład. A jeżeli lubisz ciastka owsiane tradycyjne, zapraszam Cię tutaj po przepis na ciastka owsiane z rodzynkami. Są równie pyszne.

Ilość to 25 ciastek. Wartość odżywcza i wymienniki jednego ciastka to: WW = 1.38, WBT = 0.52, kcal= 106.88, węglowodany z błonnikiem = 14.68g, błonnik = 0.82g, białko = 2.55g, tłuszcz = 4.85g, suma wymienników (WM) = 1.9g, w tym procent WBT = 1.12.

Składniki:
- 2 szklanki (260g) mąki orkiszowej razowej
- ½ szklanki (100ml) oleju
- ½ szklanki (ok 70g) ksylitolu lub erytrolu (można użyć miodu, ale dla nie cukrzyka)
- 1 i 1/2 szklanki (160g) płatków owsianych górskich
- 1 łyżka (10g) gorzkiego kakao lub karobu
- 1 garść (30g) rodzynek
- ½ szklanki (100ml) „napoju” roślinnego (np. ryżowego, migdałowego czy owsianego)
- 1 łyżeczka (5g) sody
- 1 łyżeczka (5g) proszku do pieczenia

Wykonanie:
Wymieszaj w jednej misce „napój”, olej, płatki owsiane. Pozostaw na ok. 15 minut, aby płatki trochę zmiękły. W drugiej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, rodzynki, kakao (karob) i dodaj do miski z płatkami. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Rękami lep kulki, spłaszczaj i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 st. C (z termoobiegiem 160 st. C) przez ok 20-25 minut.

Porady:
Kakao możesz zastąpić karobem, w tej samej ilości.
W zastępstwie ksylitolu czy erytrolu możesz użyć miodu - to wersja dla nie diabetyków.
Rodzynki możesz pominąć lub dodać w ich zastępstwie inne suszone owoce lub ziarna, np. słonecznika czy dyni.
"Napój" roślinny możesz zastąpić mlekiem lub sokiem jabłkowym naturalnym - w tej samej ilości.
Kakaowe ciasteczka owsiane bardzo dobrze się przechowuję. Upiecz więcej, ostudź i przełóż do pojemnika, np. szklanego.

Więcej porad żywieniowych oraz przepisów na smaczne i zdrowe przepisy znajdą Państwo na stronie www.napolslodko.com oraz na profilu www.facebook.com/napolslodko.

Tekst, zdjęcia: dietetyk Anna Englisz