Koktajl z mango i chia bez cukru i mleka
- Aktualności
 

Dla zachowania różnorodności w diecie proponuję prosty przepis na koktajl z mango bez cukru i mleka. Nie wymaga dużo pracy, w zasadzie robi się sam :). W gorące dni koniecznie przygotujcie koktajl schłodzony lub lekko zmrożony – wtedy smakuje najlepiej.
	Dlaczego warto jeść mango?
	Mango stanowi źródło witamin i składników mineralnych, szczególnie tych o właściwościach przeciwutleniających, stąd nazywany jest owocem młodości. Jest bogaty w witaminę A, E, C, magnez, miedź i potas. Duża zawartość witaminy C ułatwia przyswajanie żelaza. Mango to również źródło błonnika pokarmowego, który m.in. obniża stężenie cholesterolu we krwi.
	
	Ilość to: 2 porcje. Wartość odżywcza i wymienniki 1 porcji: WW – 5.1, WBT = 0.85, kcal = 293,5, węglowodany = 58,1g, błonnik = 6.85g, białko = 3.9g, tłuszcz = 7.85g, suma wymienników (WM) = 6.0, w tym procent WBT = 14
	
	Składniki:
	• 1 dojrzałe mango (280g)
	• 1 niedojrzały banan (120g)
	• 2 łyżeczki (10g) chia
	• 1/2 szklanki (120ml) soku pomarańczowego
	• 1 łyżeczka (5g) kurkumy
	• 2 łyżki (12g) wiórków koksowych
	• 2 kiwi (150g) do dekoracji
	
	Wykonanie:
	1.Wszystkie składniki (poza kiwi) zmiksuj, przelej do miseczek, udekoruj wiórkami, plasterkami kiwi, kawałkami mango i banana.
	2.Wstaw do lodówki na kilkanaście minut do schłodzenia.
	
	Porady:
	1. Chia możesz zastąpić siemieniem lnianym.
	2. Mango wybieraj dojrzałe, wtedy jest najsmaczniejsze, a koktajl kremowy i aromatyczny.
	3. Sok pomarańczowy możesz zastąpić np. sokiem jabłkowym, opcjonalnie napojem ("mlekiem") roślinnym.
	4. Nie rezygnuj z kiwi, jest niezbędne, bo przełamuje słodki smak mango i banana. Jeżeli nie lubisz kiwi, dodaj inny kwaśny owoc lub 2-3 łyżki soku z cytryny lub limonki.
	 
Więcej porad żywieniowych oraz przepisów na smaczne i zdrowe przepisy znajdą Państwo na stronie www.napolslodko.com oraz na profilu www.facebook.com/napolslodko.
Tekst, zdjęcie: dietetyk Anna Englisz
