Korzenne babeczki dyniowe z kremem kokosowym

  • Aktualności
Miasto z Wizją / 10.11.2019 / Komentarze
Ta propozycja z pewnością umili nam jesienne dni

 

Korzenne babeczki dyniowe z kremem kokosowym



Ilość sztuk to 16 babeczek. Wartość odżywcza i wymienniki 1 babeczki: WW = 1.67, WBT = 0.99, kcal = 157.31, węglowodany z błonnikiem = 18.19g, błonnik = 1.49g, białko = 3.08g, tłuszcz = 9.57g, suma wymienników (WM) = 2.66, w tym procent WBT = 37

Składniki:
Ciasto:
1 i 3/4 szklanki (230g) mąki orkiszowej razowej
1/2 szklanki (100g) ksylitllu/erytrolu lub miodu w wersji nie dla cukrzyków
2 łyżeczki (10g) proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki (2g) soli np. różowej
2 łyżeczki (10g) cynamonu
3/4 łyżeczki (ok 4g) mielonego imbiru
1 szklanka (ok 200g) piuree z dyni
2 łyżeczki (10ml) ekstraktu waniliowego
3/4 szklanki (150ml) napoju („mleka”) roślinnego bez cukru
1/2 szklanki (100ml) oleju kokosowego
1/2  łyżeczki (2,5g) mielonej kurkumy

Krem:
3/4 szklanki (150ml) mleczka kokosowego
1/2 łyżeczki (2,5g) agaru
2 łyżeczki (10g) ksylitolu lub miodu
4 łyżki (40g) ziaren dyni do posypania

Wykonanie:
Ciasto:
Suche składniki wsypać do jednej miski, wymieszać.
Mokre składniki przełożyć do drugiej miski, wymieszać.
Do suchych składników dodać mokre składniki i mieszać.
Przygotować formę na babeczki, wypełnić je do 3/4 wysokości.
Piec w temperaturze 190 st C (bez termoobiegu) przez 16-20 minut. Ostudzić.

Krem:
Mleczko kokosowe zagotować, dodać agar, wymieszać i gotować ok. 2 minut. Dodać ksylitol, erytrol lub miód.
Ostudzone babeczki polewać tężejącym już kremem i posypać ziarnami dyni.

Porady:
1. Możesz zrezygnować z dodatku agaru do kremu, ale wówczas krem może spłynąć z babeczek. Jeżeli zdecydowanie nie chcesz dodawać agaru, to polej babeczki sosem tuż przed podaniem lub bezpośrednio na talerzu przed jedzeniem.
2. Napój ("mleko") roślinne możesz zastąpić mlekiem krowim lub kozim, jeżeli nie masz nietolerancji lub alergii na białko mleka.

Więcej porad żywieniowych oraz przepisów na smaczne i zdrowe przepisy znajdą Państwo na stronie www.napolslodko.com oraz na profilu www.facebook.com/napolslodko.

Tekst, zdjęcie: dietetyk Anna Englisz