Laury dla Pasztecików Gwdowskich i Miodów Drahimskich

  • Aktualności
Miasto z Wizją / 23.10.2023 / Komentarze
Zachodniopomorskie produkty z prestiżowymi „Perłami”

Regionalne wyroby, wytwarzane od lat tymi samymi metodami, wyróżniające się jakością i smakiem – kolejnych sześć takich produktów z Pomorza Zachodniego doceniła Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Prestiżowe nagrody - Perły 2023 - zostały wręczone w miniony weekend, podczas organizowanych w Poznaniu targów „Smaki Regionów”.

Specjały, które zostały nagrodzone podczas targów w Poznaniu, są znane i cenione przez smakoszy, mieszkańców i turystów odwiedzających Pomorze Zachodnie. Nominacje do tytułu „Perły 2023” to efekt uzyskania najwyższych ocen w regionalnym konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Najlepsi producenci zaprezentowali się pod koniec sierpnia w Przelewicach.

Ten kulinarny konkurs łączy ludzi z różnych zakątków naszego województwa, którzy są skupieni wokół wspólnej pasji, opartej na produktach żywnościowych i przygotowywaniu potraw według tradycyjnych receptur. Gratuluję zwycięzcom i życzeń dalszych sukcesów na swojej kulinarnej drodze - mówił Wicemarszałek Województwa Zachodniopomorskiego Olgierd Kustosz.

Prestiżowe tytuły i efektowne statuetki podczas gali finałowej krajowego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów” otrzymało w tym roku sześć produktów z województwa zachodniopomorskiego:

Miód chabrowy – Elżbieta i Zygmunt Świnoga Pasieka „Pszczeli raj”

Miód drahimski gryczany – Grzegorz Fujarski ,,Pasieka Fujarskich”

Domysłowskie maślaczki – Waldemar Borecki

Zakwas buraczany z Dębna  - Aneta i Stanisław Dobropolscy

Miód pitny trójniak dębowy – Łukasz Kołosowski Miody Puszczy Barlineckiej

Paszteciki gwdowskie – Danuta Szlaz

Na Pomorze Zachodnie pojechała również nagroda „Klucz do Polskiej Spiżarni”, przyznawana osobom szczególnie zasłużonym w regionach dla wspierania kulinarnego dziedzictwa, promocji i budowy rynku produktów regionalnych, lokalnych i tradycyjnych. Nagrodę otrzymał Zbigniew Trojanowski, ekspert w zakresie doradztwa rolniczego w Powiatowym Zespole Doradztwa Rolniczego w Koszalinie, pasjonat zachodniopomorskich produktów regionalnych. Od lat wspiera lokalnych przedsiębiorców m.in. poprzez zgłaszanie ich produktów do konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów. 

Targi „Smaki Regionów 2023” odbyły się w dniach 29 września - 1 października w obiektach Międzynarodowych Targów Poznańskich.

Info: Urząd Marszałkowski WZ - Biuro Prasowe