Migdałowe ciasto z gruszkami bez cukru, mleka i jaj

  • Aktualności
Miasto z Wizją / 18.07.2020 / Komentarze
Dietetyk Anna Englisz poleca przepis na smaczną i zdrową alternatywę dla tradycyjnych słodkości

 

Migdałowe ciasto z gruszkami bez cukru, mleka i jaj



Ilość porcji to: 14 kawałków. Wartość odżywcza i wymienniki 1 porcji to: WW = .27, WBT = 1.26, kcal = 203.42 węglowodany = 25.23g, błonnik = 2.50, białko = 4.15g, tłuszcz = 12.16g, Suma wymienników (WM) = 3.53, w tym procent WBT = 36. Szklanka = 200ml

Składniki:
• 1 i ½ szklanki (195g) mąki orkiszowej razowej (można zastąpić żytnią)
• ¾ szklanki (100g) migdałów bez skórki (opcjonalnie można użyć mąki migdałowej)
• ¾ szklanki (150ml) napoju („mleka”) roślinnego bez cukru
• ½ szklanki (100ml) oleju kokosowego lub masła klarowanego (rozpuszczonego)
• ¾ szklanki (150g) ksylitolu lub erytrolu
• ¼ szklanki (80ml) soku pomarańczowego
• 6 małych gruszek lub 2-3 duże (ok 270g obranych i pozbawionych gniazd nasiennych)
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny do dekoracji
• 2 łyżki pudru z ksylitolu
• 2 łyżki (20g) płatków migdałowych
• szczypta soli

Wykonanie:
1. Migdały zalej gorącą wodą i pozostaw na ok 15-20 minut. Obierz ze skórki i zmiel migdały.
2. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj zmielone migdały, ksylitol lub erytrol, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól.
3. W drugiej misce wymieszaj napój roślinny, rozpuszczony olej lub masło, sok pomarańczowy, ocet jabłkowy.
4. Do suchych składników dodaj mokre i wymieszaj dokładnie. Odstaw na ok 10 minut.
5. Obierz gruszki. Duże gruszki pokrój w cząstki, małe przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne.
6. Okrągłą formę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto i wyłóż gruszki.
7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, program pieczenia góra – dół, bez termoobiegu. Piecz 45-50 minut. Ok 10 minut przed pieczeniem przykryj ciasto folią aluminiową aby uniknąć przypalenia.
8. Ostudzone ciasto posyp pudrem z ksylitolu i posyp płatkami migdałowymi.
 

Więcej porad żywieniowych oraz przepisów na smaczne i zdrowe przepisy znajdą Państwo na stronie www.napolslodko.com oraz na profilu www.facebook.com/napolslodko.

Tekst, zdjęcia: dietetyk Anna Englisz