„Na pół słodko” dla cukrzyków (i nie tylko)

  • Aktualności
Miasto z Wizją / 06.03.2016 / Komentarze
Dietetyk na blogu podpowiada, jak wykorzystać jedzenie do walki o swoje zdrowie

Cukrzyca jest jedną z najbardziej podstępnych chorób. O tym, że na nią cierpimy, dowiadujemy się zwykle zbyt późno, kiedy jej stadium jest już zaawansowane, ponieważ dopiero wtedy zaczynają pojawiać się pierwsze objawy. Cukrzyca jest trzecią, zaraz za chorobami serca i nowotworami, przyczyną zgonów w Polsce. Cierpi na nią także wielu mieszkańców naszego miasta, o czym świadczą chociażby długie kolejki do szczecineckiej Poradni Diabetologicznej. Nieleczona choroba może być przyczyną wielu kolejnych schorzeń, takich jak miażdżyca, udar mózgu czy zawał serca. Dlatego tak ważne jest, aby działać szybko i przede wszystkim mądrze komponować swoją dietę, która w tym przypadku jest najskuteczniejszym „lekarstwem”.

Jednak często otrzymujemy wiele sprzecznych informacji dotyczących tego, w jaki sposób powinniśmy prawidłowo się odżywiać, aby nasza walka z niewidzialnym „wrogiem” przyniosła rezultaty. Teraz dbanie o to, co pojawia się na naszym talerzu, będzie jeszcze łatwiejsze i… przyjemne. Pół roku temu Anna Englisz, mieszkanka naszego miasta, a zarazem dietetyk z ponad dziewięcioletnim doświadczeniem, postanowiła pomóc tym, którzy szukają sprawdzonych metod walki z cukrzycą. Wówczas powstał blog, na którym znajdziemy nie tylko smaczne, ale przede wszystkim odpowiednie przepisy na dania dla osób zmagających się z tą chorobą. Pani Anna, specjalista z zakresu nauk o żywieniu człowieka, ukończyła Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji oraz Studium Pedagogiczno-Psychologiczne SGGW w Warszawie. Teraz podpowiada szczecinecczanom, jak wykorzystać jedzenie do walki o swoje zdrowie.

- Pomysł na założenie bloga zrodził się z potrzeby, ponieważ mój partner życiowy choruje na cukrzycę typu 1 czyli insulinozależną. Blog powstał – z racji zawodu, który wykonuję - również z zamiłowania do gotowania i zdrowego odżywiania – mówi nam Anna Englisz. - Kilka lat temu szukałam przepisów na dania dla cukrzyków, czyli te przygotowane z produktów pełnoziarnistych, bez dodatku cukru, o niskim indeksie glikemicznym. Nie znalazłam takich, które byłyby odpowiednie dla diabetyka, więc zaczęłam wymyślać je sama. I oczywiście testować. Dzięki temu nazbierałam dużo ciekawych przepisów, którymi postanowiłam podzielić się z czytelnikami.

Odwiedzając bloga „Na pół słodko” pod adresem www.napolslodko.com, znajdziemy tu zarówno mnóstwo różnorodnych przepisów, jak również porad dotyczących zdrowego odżywiania. Jak przyznaje autorka bloga, to miejsce dla osób, które z wyboru lub nie rezygnują z jedzenia cukru, przetworzonej żywności, rafinowanych mąk i szukają zamienników dla tych produktów.  Wszystko po to, aby jeść smacznie i zdrowo.

- Są to przepisy przede wszystkim dla osób zmagających się z cukrzycą, ale nie tylko, ponieważ proponowane przeze mnie dania są uniwersalne i może je stosować każdy, kto chce się zdrowo odżywiać. Są jeszcze lepsze niż tradycyjne, bo pozbawione składników, które nie służą naszemu zdrowiu, czyli cukru, białego ryżu, białego pieczywa czy białych mąk. Dla tych produktów stosuje zdrowsze zamienniki. Na blogu znajdują się przepisy i porady, które świetnie sprawdzą się dla osób, które się odchudzają. Są mniej kaloryczne, niż ich tradycyjne odpowiedniki, a do tego mają większą wartość odżywczą. Dodatkowo każdy przepis opatrzony jest opisem z wyliczeniem WW, WBT, czyli wymienników węglowodanowych i wymienników białkowo-tłuszczowych, kalorii, białek, tłuszczów, węglowodanów i błonnika pokarmowego – kontynuuje Anna Englisz.

Na blogu znajdą dla siebie porady i pomysły na dania również kobiety w ciąży, które chorują na cukrzycę ciążową. Ukazują się tu także przepisy i porady dla maluchów, również tych chorujących na alergie pokarmowe.

Jak zapewnia nasza rozmówczyni, każdy przepis, zanim trafi na bloga, jest skrupulatnie sprawdzany i… testowany przez diabetyka. Te propozycje, które okazały się nietrafione, nigdy nie pojawiają się na stronie, natomiast te udostępniane czytelnikom oparte są nie tylko na doświadczeniu, ale także inspirowane znanymi nam daniami, teraz pokazywanymi w zupełnie nowej odsłonie.

Najpierw zastanawiam się, co chciałabym przygotować. Sprawdzam stare zeszyty z przepisami, wybieram ten, który mi najbardziej odpowiada i dostosowuję go do potrzeb cukrzyka. Zamieniam mąki, modyfikuję proporcje, usuwam cukier, wybieram zamiennik np. stewię, ksylitol, syrop daktylowy, melasę lub w ogóle rezygnuję z dodatku cukru. Przepisy są proste i szybkie w przygotowaniu. Jako mama małej córeczki nie mam czasu na długie przesiadywanie w kuchni. Inspiracją są też moi klienci, z którymi pracuję, pomagają schudnąć i zmienić sposób odżywiania. Pracuję z ludźmi z całej Polski i z różnych krajów świata, dzięki czemu mam dużo ciekawych i inspirujących pomysłów na dania na bloga.

Już dziś zapraszamy naszych Czytelników do odwiedzenia bloga www.napolslodko.com oraz na cotygodniowy cykl artykułów dotyczących zdrowego sposobu odżywiania i smacznych przepisów autorstwa dietetyka Anny Englisz, które będą pojawiały się w każdą niedzielę na naszym portalu.

Tekst: Marzena Góra