Jabłkowe róże z cynamonem bez cukru (wegańskie)
- Aktualności

Jabłkowe róże z cynamonem bez cukru (wegańskie)
Po serii czekoladowych przepisów przyszedł czas na słodkość z owocami w roli głównej. Jabłkowe róże z cynamonem bez cukru (wegańskie), to babeczki, które odnajdą się dobrze na talerzu diabetyka oraz weganina.
Ilość to: 12 babeczek. Wartość odżywcza i wymienniki 1 babeczki: Suma wymienników (WM) = 2,06, WBT = 0.89, kcal = 170.58, węglowodany = 22.7, błonnik = 2.25g, białko = 3.24g, tłuszcz = 8.55g
Składniki:
Ciasto:
• 2,5 szklanki (250g) mąki orkiszowej razowej
• 4 łyżki (80g) mleczka kokosowego
• 3 łyżki (35g) erytrolu
• 3 łyżki stałego tłuszczu (np. masła – w wersji niewegańskiej, oleju kokosowego)
• 1 łyżka ekstraktu z wanilii
• opcjonalnie 5 łyżek (50ml) napoju roślinnego bez cukru (u mnie migdałowy)
• szczypta soli
• 3 łyżeczki soku z cytryny
Nadzienie:
• 3-4 jabłka (ok 400g)
• 3-4 łyżki soku z cytryny
• cynamon
• 2 łyżki (20g) erytrolu
Wykonanie:
1. Do jednej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól.
2. W osobnej miseczce wymieszaj masło lub olej kokosowy z erytrolem, dodaj mleczko kokosowe, sok z cytryny, ekstrakt z wanilii i wymieszaj. Napój roślinny pozostaw, dodasz go podczas wyrabiania ciasta lub pominiesz.
3. Do suchych składników, dodaj mokre (poza napojem roślinnym) i dokładnie wyrób na jednolitą masę. Jeżeli ciasto nie będzie się łączyć, dodaj napój roślinny, jeżeli będzie na rzadkie dodaj trochę mąki.
4. Jabłka umyj i pozostaw w skórce, przekrój wzdłuż na pół, wydrąż gniazda nasienne i bardzo cienko pokrój na półplasterki. Jabłka skrop sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
5. Ciasto podziel na pół, rozwałkuj bardzo cienko na długość ok 25-30cm i szerokość 5cm. Wzdłuż rozwałkowanego kawałka ciasta, ułóż na połowie jego szerokości plasterki jabłek skórką do góry, oprósz cynamonem i erytrolem, zagnij pozostałą część ciasta w taki sposób aby przykryć dolną część jabłek i zwijaj jak rulon, aby uzyskać kształt rozkwitniętej róży. Jabłka powinny wystawać z ciasta.
6. Układaj w blasze na muffinki wysmarowanej tłuszczem i piecz ok 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st C program pieczenia góra-dół, bez termoobiegu. Ok 20 minut przed końcem pieczenia przykrych babeczki folią aluminiową aby się nie spiekły.
7. Podawaj polane lukrem z erytrolu pod posypane pudrem z erytrolu.
Porady:
1. Ciasto koniecznie rozwałkuj cienki, aby podczas pieczenia ładnie się upiekło, a w środku nie było surowe.
2. Jabłka również pokrój w cienkie półplasterki, wówczas będą się wygodnie zwijały, a nie będą łamały.
3. Cynamon jest aromatycznym dodatkiem do babeczek, ale możesz go śmiało pominąć lub zastąpić np. kardamonem.
4. Napój roślinny to zamiennik mleka zwierzęcego. Wybierając napoje roślinne wybieraj te bez dodatku cukru. Natomiast osoby, które nie muszą unikać mleka w diecie mogą je śmiało użyć w przepisie.
Więcej przepisów na smaczne i zdrowe przepisy znajdą Państwo na stronie www.napolslodko.com oraz na profilu www.facebook.com/napolslodko.
Tekst, zdjęcie: dietetyk Anna Englisz