Akcja "Podziel się posiłkiem" - trwa non stop
- Aktualności
Pod koniec 2017 roku w Szczecinku ruszyła jadłodzielnia. Do dziś działa z powodzeniem,. Okazuje się, że mieszkańcy Szczecinka chętnie dzielą się żywnością, która pozostaje na ich stołach.
Inicjatywa (bardzo popularna np. w Niemczech) powołania do życia punktu żywnościowego, tzw. jadłodzielni zrodził się wśród wolontariuszy działających przy Parafii Mariackiej. Punkt powstał, ma swoją siedzibę przy ul. Rzemieślniczej 2d. Osoby ubogie i potrzebujące mogą się tam zaopatrzyć w żywność.
- Przychodzą do nas głównie osoby bezdomne, emeryci i renciści. Mamy już stałych klientów. Zaopatrujemy je w żywność, które dostarczają nam mieszkańcy Szczecinka i szczecineckie firmy - mówią "Miastu z Wizją" wolontariusze pracujący w Jadłodzielni.
- Zapraszamy do nas wszystkich, którzy mają za dużo jedzenia. Prosimy - nie wyrzucajcie tego jedzenia. U nas to jedzenie zawsze się przyda. Dlatego do wszystkich ludzi dobrej woli, dobrego serca, kierujemy nasz apel, by podzielili się żywnością. Prosimy, by nadmiar żywności nie wyrzucać na śmietnik, ale przynosić do nas. W jadłodzielni zostanie zagospodarowana i przekazana ludziom potrzebującym wsparcia, takim, którzy muszą wybierać pomiędzy zakupem leków czy mleka.
Co można przynieść do jadłodzielni? Przede wszystkim nieprzeterminowaną żywność, także hermetycznie zamkniętą.
- Ale nie tylko. Może to być to również np. zupa w słoiku. Często zostaje nam jej nadmiar. Po co wylewać, prosimy przynieść do nas. Przyjmiemy również pieczywo czy ciasto. Z kolei nie przyjmiemy surowego mięsa i świeżych jajek - dodaje nasi rozmówcy.
Szczecinecka jadłodzielnia jest czynna od poniedziałku do piątku w godz. 14-16.
Tekst i foto: Sławomir Włodarczyk
Foto główne: 123RF